arhiv360

100 дни управление – връщат ни в нов ледников период!

За 100 дни управление:

1. Дянков си отиде, Дянковщината остана.

За 100 дни управление българската десница показа, че нищо старо не е забравила и нищо ново не е научила. Борисов отново показа уникалната си способност да затяга колана на народа до задушаване, но едновременно с това да успява да изяжда фискалния резерв и да трупа нови дългове. Предстоящото изтегляне на нови 16 милиарда лева дълг.

Основната причина за управленската безпътица е в невъзможността да продължат с десните реформи – просто не остана нищо за закриване и ликвидиране.

Четворната коалиция няма цел. Тя замрази не просто 14 социални плащания, които са в помощ на младите семейства, отглеждането на децата, както и за хората в неравностойно социално положение. Бюджетът замрази цялата надежда, която българите получиха след първото падане на ГЕРБ и Борисов от власт.

Само безработицата в България получи шанс за стабилност и растеж.

2. България може да има друга икономика, друг растеж и друго бъдеще извън мизерията

С предвидения 0,8 % растеж през 2015, десницата сама си призна, че е кабинет с мандат на БСП може поне два пъти повече, постигайки ръст на БВП от 1,5 % за 2014 година. Четворната коалиция започна управлението си с признанието, че е неспособна да постигне икономическите резултати на предходните кабинети с мандат на БСП като ръст на БВП, ръст на заетостта, ръст на доходите, ръст на фискалния резерв и едновременно с това повече пари за здравеопазване, образование и социална политика. В управленската програма са заложени стотици приоритета и над 1000 мерки. Това показва липса на фокус и цел за управлението на страната.

Сравненията на реалните резултати от левите и десни управления ясно показват следното:

Когато БСП управляваше, два пъти се натрупаха поотделно по 8 милиарда фискален резерв – Борисов пропиля веднъж 4 милиарда, през 2015 се готви да загуби още два, а с новите заеми на сметката му ще се натрупат общо 12 милиарда дългове.

Когато БСП управляваше, се създадоха 350 хиляди нови работни места – Борисов закри 400 хиляди и се готви да ликвидира още.

Когато БСП управлява показваме, че българската икономика може да расте, а безработицата да намалява. България може да има по-високи доходи, жизнен стандарт и раждаемост. Младите хора могат да имат перспектива за по-добро бъдеще в родината.

3. Продължаващите реформи=ликвидация

Както Филип Димитров реформира селското стопанство, както Костов реформира индустрията и здравеопазването, по същия начин четворната коалиция готви образователната и пенсионната реформа, както и продължаваща приватизация в държавата.

Да даваш държавни пари за частни училища е като да плащаш частното „Ферари” на депутат, който не иска да се вози в държавния „Фолксваген”.

Увеличаването на парите за висше образование за сметка на орязването на средствата на средното е като преместване на кръпката от десния джоб на левия. Ефектът пак е два скъсани джоба.

Опитаха да закрият няколко железопътни линии, с което предизвикаха недоволство у хиляди българи. В малките населени места социалната държа се превърна в лукс, а безцелното управление си затваря очите пред основните проблеми в държавата: бедността, безработицата, демографската криза и липсата на перспектива пред младите хора в България.

4. Младите хора

Четворната коалиция гарантира само еднопосочните билети на младите хора към чужбина. За управляващите младежката безработица не е съществен проблем, държавата нехае за своето младо поколение, за своето бъдеще. Десният сектор и АБВ оставят младите българи, тяхното образование и реализация на произвола на съдбата… пардон на пазара. Пазар, който всеки ден казва на младите хора, че са ненужни и излишни със своята енергия, труд и знания.

Ние, младите членове на БСП, призоваваме управляващите да коригират своята политика или да си ходят.

Бюджетът на мизерията, безцелната управленска програма, новите държавни дългове, които ни предложиха не са безалтернативи. Българската социалистическа партия и правителствата с нейно участие доказаха, че икономиката може да расте, че работните места могат да се увеличават, че доходите на хората могат да бъдат по-високи. Бедността може да бъде преодоляна. България може да излезе от мизерията на прехода. Разумната лява политика може да изведе страната от кризата на десния либерализъм и да върне надеждите и мечтите на млади и стари за по-добро бъдеще за нашата Родина.”