“Активисти в действие” в подкрепа на ген. Румен Радев и Илияна Йотова

Партията на европейските социалисти, чийто президент е Сергей Станишев, и Националният предизборен щаб на БСП с председател Корнелия Нинова взеха решение да се организират две мащабни обучения. Участници в тях бяха членове на Младежкото обединение в БСП, активисти и доброволци под надслов “Активисти в действие”, които ще се включат в кампанията за президент и вицепрезидент, в подкрепа на ген. Румен Радев и Илияна Йотова.

Обученията бяха организирани от Партията на европейските социалисти с активното участие на МО в БСП. Основни теми бяха организация на предизборна кампания, агитация, взаимодействие с избирателите.

Първото обучение се проведе на 1 и 2 октомври 2016 г. в гр, Варна. То обхвана областите от Източна България. В него взеха участие над 250 младежи, а второто се проведе седмица по-късно на 8 и 9 октомври 2016 г. в гр. София, в което също участваха над 250 млади социалисти и активисти от Западна България.

По време на срещите младите хора имаха възможност да се срещнат и запознаят с кандидатите за президент и вицепрезидент и да им задават въпроси. На двете срещи активно се включиха Сергей Станишев и Корнелия Нинова. Модератори на панелите бяха Красимир Янков, Кирил Добрев, Калоян Паргов, а като лектори се включиха Антон Кутев, Татяна Буруджиева и Ивелин Николов. Специален гост-лектор на обучението във Варна бе Виктор Негреско, депутат в Европейския парламент и координатор на мрежата на PES активистите в Румъния.

В град София след края на дискусионната част на обучението, младежите продължиха с флашмоб, като облечени в червени тениски, се придвижиха до НДК чрез метро, след което направиха поход по пешеходната част на бул. “Витоша” от Националния дворец на културата до сградата на президентството на Република България.

Шествието завърши с младежка инициатива, наречена “Дървото на младите”. Всички участници написаха на картончета кратък отговор на въпроса “Какво искам от моя президент в европейска България?” и ги окачиха на картонен макет на дърво.

Организаторите обясниха, че са решили символът на инициативата да е дърво, защото то представлява паметта, но и погледа напред – към бъдещето. Според тях тази инициатива може да стане постоянен фактор в работата на МО в БСП, защото така младите получават глас и чуваемост по теми, които пряко ги засягат. Сред отговорите се откроиха няколко често срещани думи – справедливост, достойнство, морал, прогрес, сигурност и солидарност.

На 9 октомври 2016 г. Сергей Станишев закри семинара с пожелания за хъс, отдаденост и младежки плам.