telcharov

Атанас Телчаров: Всички усещат, че основната алтернатива на статуквото е БСП

Атанас Телчаров е кандидат за народен представител в 17  МИР – Пловдив – област. Можете да го подкрепите като гласувате за него с №10 в интегралната бюлетина и преференция №4.

Здравей, Наско, би ли се представил с няколко думи?

Казвам се Атанас Телчаров, не съм женен, имам образователна степен магистър с професионално направление икономика и специалност „Европейско земеделие и селски райони”.
Имам близо седем години опит като мениджър продажби в една от най-големите фирми за земеделска техника в България. От 2015г. съм председател на Общинския съвет в Садово. Четири години бях земеделски производител. Сега също съм ангажиран и в семейното ни стопанство, но поради другите ми ангажименти не съм на 100% отдаден на това.
Животът ми е бил винаги свързан със земеделието и селските райони.
Също така съм председател на Общинския съвет на БСП – Садово, както и зам.-председател на Областния съвет на БСП – Пловдив. В рамките на Младежкото обединение в БСП съм зам.-председател на Националния съвет на организацията. Също съм и член на Националния съвет на БСП.

Защо БСП?

Открих себе си в лявото, защото не приемам състоянието на света в сегашното му положение. Не е нормално под 1% от населението да притежава над 50% от парите и собствеността на планетата.
Не е нормално да има хора, които да гладуват, а в същото време да има хора, преяждащи с власт, пари и влияние.
Някъде бях чел, че светът е достатъчно голям, за да изхрани всички, но е прекалено малък, за да задоволи алчността.
Именно заради това ролята на нас, социалистите, е да търсим баланса и справедливото разпределение на благата.

 Как би коментирал общото схващане, че БСП не е привлекателна за младите?

Традиционно младите са ляво мислещи и почти винаги е имало желание сред активните млади хора да се влеят в редиците ни. Проблемът е, че веднъж станали наши членове и симпатизанти не съумяваме да ги задържим. Основната причина е в това, че БСП през годините имаше и своите грешки, които не се приемаха добре особено от по-младите хора. Смятам обаче, че тези грешки вече са минало и занапред ще успяваме да отговаряме на очакванията и на младежта.

 Като председател на организацията на БСП в община Садово, според теб усеща ли се повече енергия и подем в БСП?

Определено се усеща подем в партията и това е видно, и в социологическите проучвания, и на улицата. На хората им омръзна ГЕРБ да им обясняват колко добре живеят, а всъщност бедността да е повсеместна. На хората им омръзна да гледат как голяма част от обществените поръчки се печелят от 7-8 „бойкоизбрани“ фирми, а останалият бизнес да е притиснат в ъгъла.

На хората им омръзна държавата да не може да бъде гарант дори за защита на живота, здравето и собствеността им.

Всички усещат, че основната алтернатива на статуквото е БСП, като най-голяма опозиционна сила. Ние като партия обявяваме война на паралелната държава, която е създадена от мафията.

Ние започнахме промяната със себе си, за да отговорим на обществените очаквания и за да покажем, че можем да променим и държавата. Мисля, че избирателите виждат всичко това и на 26-ти март ще ни упълномощят да изградим промяната в страната.

Каква оценка би поставил на развитието на земеделието в област Пловдив?

В област Пловдив, както и навсякъде, има едно много силно, модерно зърнопроизводство, което е на европейско ниво. Характерно обаче за нашия район е, че имаме много дребни и средни  производители на плодове и зеленчуци. В района на Карлово традиционно са развити етерично-маслените култури. За съжаление тези производители не са конкурентни на големите фирми и все по-трудно наемат земя и бавно, но сигурно биват принуждавани да прекратят дейност.

Смятам, че държавата трябва да се фокусира в по-голяма подкрепа за малките и средни стопанства, които трябва да изградят гръбнака на нашето селско стопанство.

Така ще се увеличи и броят на заетите в сектора, а все повече хора, живеещи на село, ще виждат перспектива в земеделието. Това е решението, с което можем да спрем обезлюдяването на българското село.

Смяташ ли, че БСП има правилна позиция по въпроса „СЕТА”?

Да. Позицията на БСП е единствената правилна позиция, която защитава националния ни интерес. България, а и ЕС, не сме готови още за такъв тип споразумения.

Кои са основните проблеми на по-малките общини в България?

Държавата от години прехвърля дейности на общините, без финансово да обезпечава тези дейности. Една такава дейност е организацията на предсрочните парламентарни избори. Това трябва да се промени – или ще имаме силна държава, която отговаря за всичко, или ще трябва да се увеличи финансирането на общините. Намаляването на числеността на РПУ-тата и полицейските участъци доведе до парадокса, че 1 полицейски служител отговаря за 9 населени места. На фона на увеличаваща се престъпност това е недопустимо. Видимото полицейско присъствие е единственият начин за осъществяване на превенция. Това е проблем, с който ще се сблъска новото ръководство на МВР, а единственото му решение е запълване на всички незаети щатове и  присъствие на униформени на терен.

Друг проблем, който е наболял в малките населени места е липсата на канализация и необходимостта от смяна на водопроводните тръби. Местната власт не може да кандидатства за изграждането им, защото в сегашният програмен период за изграждане на водопровод и канализация могат да кандидатстват само населени места над 10 000 жители.

 Каква е твоята кауза?

Моята кауза е да помагам на хората да се справят с проблемите си, да защитавам интересите на обществото пред интересите на силните на деня, да работя за възтържествуването на справедливостта и в крайна сметка всички заедно да се опитаме да направим България, нашата родина, едно по-добро място за живеене.