“Балканските народи отказваме да бъдем втора и трета категория хора в ЕС” заяви българската делегация на Балканска кръгла маса

„Балканските народи отказваме да бъдем втора и трета категория хора в ЕС. Ние, младите хора на Балканите искаме качествени условия на труд, справедливо заплащане, адекватна инфраструктура, модерно и достъпно здравеопазване и образование.” – това бе предложението на българската делегация на Балканската кръгла маса за лидерство, която се проведе в Загреб Хърватска. В края на тридневната Конференция-  „Предизвикателства на Балканския път към европейска интеграция“, присъстващите членове на социалистически и социалдемократически партии от Балканския полуостров, приеха становището на България, което бе изложено в обща позиция.

Конференцията бе открита официално на 15.06.2018г. от г-н Давор Бернардич, президент на Социалдемократическата партия Хърватия, г-н Никола Пешич, вицепрезидент на IUSY и координатор на балканската кръгла маса, както и Ана Пиртшкхалава, генерален секретар на IUSY.

България бе представена от –  Милена Милошева от Перник и Никола Попкостадинов от Гоце Делчев, които са членове на Младежкото обединение в БСП.  Част от българската група бяха Димитър Митев и Никола Радев, членове на Българска Социалдемокрация Евролевица.

Три дни млади членове на социалистически и социалдемократически партии от Балканския полуостров дискутириха въпроси от регионално и общоевропейско значение. Сред тях бяха: позиции на младите хора в политическите партии на Балканите, членство в ЕС и какви ползи дава то на младите хора, популизма на нашия полуостров.

„Основната сила, която ръководи активните млади хора в политическите партии и особено в БСП е неприримостта с управляващото корумпирано статукво. Ние сме водени от желнието за промяна на тази затриваща младото поколение система. Искаме справедливо заплащане, обвързано с качеството и количеството на положения труд.” – констатираха социалистите в панела „Позиция на младите хора в политическите партии от балканския регион“.

Според участниците в дискусията корумпираните и ниско образовани управляващи на Балканските страни и в частност България, Хърватия и Сърбия, не са способни да привличат чужди инвестиции, които да допринасят за икономическия растеж и справедливо заплащане на труда. Те заявиха, че според тях балканските страни членки на Европейския съюз, страдат от огромна младежка миграция. Основната причина е именно ниското заплащане. Балканските страни – членки на ЕС и тези, които не са, биват определяни като втора ръка. Те категорично заявиха, че за да се възползваме напълно от членството си в ЕС, имаме нужда от кохезиа, последователност, общ стандарт на живот, липса на укриване на данъци, и обща защитна сила за целия Европейски съюз.