“Базар за млади майки” – инициатива на клубове на МО в БСП от цялата страна по случай Деня на детето

По случай Деня на детето редица клубове на МО в БСП из цялата страна организираха различни инициативи под надслова “Базар за млади майки”. 

Инициативата, намерила своето начало от младежите от МО в БСП – Перник, тази година достигна по-големи мащаби от всякога.

Клубовете на МО в БСП, които се включиха в нея бяха тези на областите Велико Търново, Перник, Сливен, София – град и Ямбол. Организациите на МО в БСП във Варна и Плевен също организираха мероприятия по случай 1-ви юни.

Във Велико Търново чрез инициативата младите социалисти събираха средства за конкретна кауза, свързана с момиче, имащо нужда от лечение.

„Тази година е малко по-различно. Поради големия успех от предходната година, решихме таз годишното издание на базара да го обвържем с благотворителна акция. Тя е за набиране на средства за малката Бориса, която страда от хидроцефалия. Първия път, когато направихме базара за млади майки във Велико Търново, миналата година постигнахме голям успех, затова направихме и втори такъв през същата година. Вторият базар беше по случай първия учебен ден. Тогава получихме дарения от чисто нови вещи от граждани и от партийния съвет на БСП във Велико Търново. В базара включихме не само дрешки и играчки, но и учебни пособия.”, сподели Валерия Дончева – областен координатор на МО в БСП – Велико Търново.

Младежите от МО в БСП – Перник, където бе зародена идеята за тази инициатива преди повече от 8 години, и тази година организираха “Базар за млади майки” по повод 1-ви юни. Младите социалисти отвориха своя благотворителен базар, на който раздаваха дрешки и играчки на перничани през целия вчерашен ден.

Благотворителен базар за набиране на средства за лечението на 8-годишната Самуела организира Младежкото обединение на БСП – Сливен в Международния ден на детето. На шатрата, разположена на площада пред клуба на БСП в града, всички деца имаха възможност да изработят сами пясъчни картини, а желаещите да помогнат за благородната кауза закупиха красиви ръчно изработени от младежите-социалисти сувенири. Инициативата ще продължи и през следващите седмици, обявиха те в края на деня, а желаещите да помогнат могат да направят това в обявените търговски обекти. 8-годишната Самуела от Сливен има изкривяване на гръбнака и се нуждае от спешна операция. Родителите й сами събират парите за лечението ѝ. До това се стигна, след като Фондът за лечение на деца принципно одобри лечението, но отказа да отпусне парите на единствената болница, която може да извърши живото спасяващата операция. 

Младежите от МО в БСП – София-град също се включиха в инициативата като издигнаха своята шатра на входа на Южния парк в София. Освен с играчки и книги, които се подаряваха на малки и големи, децата можеха да се забавляват и в къта на аниматор, който рисуваше лицата им и включваше всички желаещи малчугани в редица интерактивни игри.

“Организирахме този базар, защото вярваме, че всяко дете заслужава да е щастливо. Смятаме да превърнем тази инициатива в традиция и да увеличаваме нейните мащаби с всяка изминала година.” сподели Ленко Петканин – градски координатор на МО в БСП – София-град.

За втора поредна година младите социалисти от БСП в гр. Ямбол организираха благотворителната акция „Дари дрешка-подари усмивка“. Инициативата се проведе с цел подпомагане на семействата, които нямат възможност да купят за празника дрешка или играчка на своите деца. На шатрата пред Централна поща всеки имаше възможност да си тръгне, освен с усмивка подарена от организаторите, също така и с дрешка и играчка, защото имаше в изобилие.

Младите социалисти споделиха, че и тази година кампанията протече изключително добре, защото ни обединява солидарността. Според тях солидарността живее във всеки, просто е необходим повод, за да я прояви. Призоваха да учим и децата си на солидарност.
Изказаха и благодарност на всички, които имаха сърца и дариха играчки, книжки и дрешки. С тяхна помощ всяко дете и родител си тръгнаха щастливи от празничната шатра.

Младите социалисти от МО в БСП – Варна организираха инициатива, в която малки и големи заедно играха игри като народна топка, ръбчета, дама, лимки, футбол, скачаха на въже и ластик, както и пъстреха земята с рисукни с тебешири. Младите социалисти раздаваха и книжки със стихове на великия поет и революционер Христо Ботев.

Младежите от МО в БСП – Плевен зарадва малки и пораснали деца със страхотна инициатива, раздавайки балони по целия градски център.
Младежите поздравиха и пожелаха на всички деца да бъдат здрави, щастливи и все така жизнерадостни, както и да не спират да следват мечтите си, защото те са бъдещето на България.

Инициативите по случай Деня на детето ще продължат и занапред.