LP

„Без лечение ХИВ-инфекцията почти винаги води до СПИН, което бързо довежда до смърт.”

„Без лечение ХИВ-инфекцията почти винаги води до СПИН, което бързо довежда до смърт.”, споделя пред TrafficNewS.bg хирургът от Пловдив Любомир Паунов.

Днес съществуват методи на лечение, които забавят развитието на ХИВ-инфекцията и позволяват хора, инфектирани с вируса, да живеят здрави и продуктивни в продължение на много години.

„Съвременната анти-ХИВ терапия е комбинирана и е известна като антиретровирусна терапия. Въпреки ефективното й дейтвие за забавяне на развитието на свързаните със СПИН заболявания, антиретровирусната терапия на може напълно да премахне инфекцията. Но тя превърна СПИН от нелечимо в хронично състояние.”, твърди още лекарят от Пловдив.
Усилено продължават и изследванията на специалисти за създаването на ваксина срещу СПИН. Над 900 души с ХИВ/СПИН се проследяват в болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Лечението на пациент, заразен с ХИВ, е около 13 000 лева годишно!

„Най-сигурният начин да разберете дали сте заразени, е да си направите тест за ХИВ, който в България се извършва в кабинетите за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), които се намират най-често в Регионалните здравни инспекции”, казва още д-р Паунов.

Профилактиката включва използване на презерватив при всички полови контакти – за момента е единственото средство за предпазване от инфектиране по сексуален път с ХИВ; Контрол за заразеност от HIV-инфекция на всички кръвни продукти, органи за присаждане, дарена сперма за оплождане и майчина мляко; Контрол за използването на индивидуални спринцовки и игли и ефикасна дезинфекция на всички инструменти, които могат да бъдат преносители на вируса; Обучение на порастващите по проблемите на сексуалното общуване.

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година от Световната здравна организация.

Червената панделка е международен символ на анти-СПИН кампанията. Тя е създадена преди 12 години от група художници, нарекла се “Visual AIDS”. Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие.

По повод на Световния ден за борба със СПИН различни събития и кампании ще се състоят в почти всички големи градове и у нас. Младежкото обединение в БСП – Пловдив, част от което е д-р Любомир Паунов също ще участва за втора поредна година. Мотото ще бъде „Бъди отговорен към своето здраве“. Младият лекар ще даде разяснения за това какво представлява СПИН, какво причинява вирусът и как се предава. Ще разясни какви на стадиите и основните симптоми на ХИВ, както и какво е лечението му.

**

По повод 1 декември – Световен АНТИСПИН ден, Български Младежки Червен кръст – Пловдив организира традиционната си АНТИСПИН кампания. Мотото тази година е „Нулева стигма, нулева дискриминация!”

От 15.00 часа днес доброволците на БМЧК – Пловдив ще проведат акция „Спри Предаването! Има Начин!” за предоставяне на информационни материали, презервативи и лентички за съпричастност. На специално подготвен пункт за игри, който ще бъде разположен на Главната до пощата, доброволци ще приканват младите хора да се включат в инициативата и да станат съпричастни към проблемите на СПИН. От 16:30 часа, доброволците организират голямо шествие, което ще стартира от пункта пред общината, ще премине по Главната улица и отново ще се върне пред Централна поща с образуване на лентичка за съпричастност от запалени свещи в знак за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН.

По-рано през деня, заедно със студенти от студенските съвети на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, Технически университет, Университет за хранителни технологии и Академия за музикално и танцово изкуство, ще се реализират АНТИСПИН акции пред сградите на университетите.

Ученици от 4 пловдивски училища ще проведат изследване, чрез анкетиране, със своите връстници за степента на познаване на темата за ХИВ/СПИН.

В кампанията за 1 декември ще се включат и общинските клубовете на БМЧК от Куклен, Съединение, Сопот, Карлово, Асеновград, Кричим, Брезово, Хисаря и Първомай с многобройни информационни акции за младите хора, чрез предоставяне на брошури и презервативи.

В периода от 30 ноември до 04 декември 2015 г., обучени доброволци на БМЧК ще провеждат кратки модули на тема „Превенция на ХИВ/СПИН” със своите връстници от училищата в град Пловдив и областта.

По време на АНТИ-СПИН кампанията БМЧК – Пловдив ще предостави над 4000 безплатни презерватива и над 3000 информационни материали.

Какво е СПИН?

СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност) е хронично вирусно заболяване, при което се уврежда имунитета. Имунитетът не може да осигури защита на организма, в резултат на което се развиват тежки инфекции и ракови заболявания, водещи до смърт. Това е едно от най-опасните вирусни заболявания, познати на човечеството досега. Днес СПИН е водещата причина за смъртните случаи в света на хора в активна възраст. Първите случаи на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977/1978 година.

Причинител на СПИН е вирус, наречен ХИВ (човешки имуно-дефицитен вирус). Важно е да се знае, че човек може да носи в себе си вируса ХИВ, но да не боледува от СПИН! Много хора са носители на вируса. Години наред те не заболяват, а е възможно и никога да не заболеят. Но през това време те разпространяват вируса, като го предават на други. Самият вирус не убива. Но когато защитните сили на организма са унищожени, дори най-безобидният грип може да е смъртоносен. Над 40 милиона в света са заразени с вируса на СПИН. Повече от 25 милиона са починали от заболяването. В нашата страна официално регистрираните българи, заразени с ХИВ, са близо 2000. Само от началото на 2014 година са регистрирани 113 случая на заразени. Около 27% от новорегистрираните са под 29 години.

Предаването на инфекцията става по три пътя:
Сексуален: при полов контакт (хомосексуален или хетеросексуален). Заразяването може да се осъществи чрез вагинален, орален (най-нисък риск от заразяване) или анален акт (най-висок риск от заразяване). В България над 90% от новорегистрираните са инфектирани по сексуален път;

Кръвен: при преливане на кръв, кръвни продукти, присаждане на органи или използване на общи венозни игли от болните наркомани. 10% от новорегистрираните българи с ХИВ са се заразили при инжекционна употреба на наркотици;

Вертикален: от болната майка на новороденото (чрез плацентата, по време на раждането или с кърмата). Съвременните проучвания сочат, че възможността майка, носителка на ХИВ, да роди здраво дете, е до 98%, ако провежда антиретровирусно лечение и спазва препоръките на лекаря си относно раждането и кърменето.

Всеки може да се зарази! Вирусът засяга хората във всички възрасти, независимо от пол, цвят, сексуална ориентация, икономическо и социално положение. HIV е изолиран от различни телесни течности на болните – кръв, кръвни продукти, семенна течност, сълзи, слюнка, пот и др. Съдържанието на ХИВ е най-високо в кръвта, в сравнение с другите телесни течности и, следователно, контактът с кръв на инфектиран човек, носи значително по-голям риск за заразяване.

В България се очертават две уязвими групи спрямо риска от заразяване с ХИВ: хомосексуалистите и употребяващите интравенозни наркотици.

Заразяването не се предава чрез ръкуване, прегръдка или целувка; кашлица и хрема; използване на обществен телефон; посещение в болница; обща храна, прибори за хранене и чаши; използване на общи басейни, бани и тоалетни; използване на обществени плувни басейни и чешми; ухапване от комар или други насекоми; работа, социални контакти или съжителство с ХИВ-позитивни хора.

Стадиите и основните симптоми на ХИВ са следните:

– Остра ХИВ-инфекция – продължава около две до шест седмици от заразяването. Голяма част от инфектираните може да имат неспецифични симптоми, които са подобни на тези при настинка – повишена температура, кашлица, болки в гърлото, мускулите и ставите, диария и обрив, увеличени лимфни възли, обриви по кожата, които преминават бързо.

– Безсимптомен стадий – период, който може да продължи с години (средно от 8 до 10) и заразеният няма никакви оплаквания през това време.

– Стадий на отслабване на защитната система на човека – недобро зравословно състояние с температура, нощно изпотяване, загуба на тегло, диария. Тези симптоми продължават повече от един месец. Освен това се развиват и различни инфекциозни заболявания (гъбични заболявания на устната кухина и на гърлото или вирусни заболявания).

– СПИН в истинския стадий – представлява последният стадий на ХИВ-инфекцията. Причинява се от пълното изчерпване на защитните сили на човека, вседствие на което той започва да боледува тежко от различни заболявания – гъбични и вирусни инфекции, специфични белодробни възпаления, различни форми на туберкулоза, паразитни болести, диария, ракови заболявания на различни органи, мозъчни тумори и други. В повечето случаи болните от СПИН завършват фатално в пълно изтощение.

Източник: TrafficNewS.bg