newLogo

БСП отбелязва 72 години от 9-ти септември 1944 година

Изминаха 72 години от 9-ти септември 1944 г. – ден, възприеман изключително противоречиво от нашите съвременници. За някои 9-ти септември е ден на победата на свободата и справедливостта над фашизма. За други – преврат, заменил една диктатура с друга. Ние сме млади хора, но трябва да помним и да знаем важните истини, както за 9 септември, така и за цялата българска история.

През лятото на 1944 година България е съюзник на Хитлер и е във война с Великобритания и САЩ, която сама е обявила. Очертаващият се разгром на нацистка Германия означава за нас само едно – трета национална катастрофа, а съседите ни гърци и сърби вече рисуват новата политическа карта на Балканите, според която България свършва в покрайнините на София. Не само промяната на 9 септември, а цялото ни партизанско движение с дадените свидни жертви и пролятата кръв успяват да измият от лицето на родината ни позорното петно от съюза с нацистите и антиеврейското законодателство, прието от българския парламент. Правителството на Отечествения фронт с подкрепата на Съветския съюз и благодарение огромния международен авторитет на Георги Димитров успява да запази националните граници на България.

Народният съд, който функционира след 9 септември 1944 година не се различава от всички подобни съдилища, създадени в цяла Европа за съдене на фашистите и техните колаборационисти. По време на неговата работа в България е съществувала Съюзническа контролна комисия с участието на представители на основните сили от антихитлеристката коалиция. Не трябва да забравяме и предварителните заявки за Народния съд. Още през 1943 година американският президент Франклин Делано Рузвелт заявява: „Тези, които днес управляват България, не само няма да я управляват, когато войната свърши, но и ще бъдат съдени като криминални престъпници за многобройните безчинства, които са извършили.“ По-нататък в същото изказване Рузвелт директно нарича българските управници фашисти. Ние можем да кажем, че те са фашисти не само от нашата социалистическа гледна точка, но и от гледната точка на прословутите евроатлантически ценности, за които нашите десни опоненти постоянно говорят. Народният съд не е някаква комунистическа измишльотина, а изискване и на днешните ни западни съюзници за денацификация на България.

Не на последно място 9 септември отваря една нова страница в социално-икономическото развитие на България. За 45 години е изградена голяма част от инфраструктурата, която и днес ние ползваме. България се превръща в развита, модерна, индустриална държава с над 30 хиляди километра пътища, с огромен процент градско население, но и модерно механизирано селско стопанство.

Днес България произвежда едва 10 % от месото, което се е произвеждало до 1989 година, имаме само едно на всеки десет животни през онези години. Съотношението 1 към 10 е валидно и за пътното строителство. Ако обърнем в магистрали 35-те хиляди км пътища, създадени между 1944 и 1989, ще получим 11 хиляди км магистрали или по хиляда км за един четири годишен мандат. Днес прехваления магистрален строител Борисов едва прави по 100 км за четири години.

Социалистическата икономика поддържаше 5 милиона работни места и  хранеше 9 милиона население. Днес населението е с 2 милиона по-малко в сравнение с преди 1989 година, работят само 3,5 милиона българи, а много хора гладуват. Масово в почти всички градове има хора, ровещи по кофите за боклук.

Критикуваха социалистическа България за това, че държавната ни тогава икономика е натрупала 12 милиарда долара дългове. Днес далеч по-големи задължения имат всички богати, капиталистически държави, а частните фирми във вече приватизираната ни икономика дължат не 12 милиарда долара, а 40 милиарда евро. Някой може би си мисли, че тези дългове нямат отношение към обикновения българин, но греши, защото ние плащаме лихвите по тези кредити, калкулирани в цената на всяка стока, която купуваме от магазина.

Ние, новото поколение в БСП, сме длъжни да продължим борбата за един по-добър свят, за един по-добър живот в България. Длъжни сме да разкриваме тези истини на своите съвременници и да не позволяваме истината за социалистическа България да бъде изкривявана и изопачавана.

Младото поколение на България трябва да знае, че страната ни е била, а значи и отново може да бъде едно много по-добро място за живеене, че може да има бъдеще, перспектива и възможности за реализация за всички нас в нашата Родина, че можем да живеем в България, в която няма бедни, в която има здравеопазване, образование и равни възможности за всички! Тази България ние можем отново да изградим и ще го направим!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!