Sofia

БСП-София прие 50 души в редиците си на годишнината от рождението на Димитър Благоев

Михаил  Миков: Няма друга партия, която да може да погледне назад към своята история и да има силата да води България напред

Днес, на годишнината от рождението на Димитър Благоев бяха раздадени в Банкя повече от 50 нови членски книжки на млади социалисти от София, приети след 1 май 2015 г.

„В петък вечерта ПЕС избра Сергей Станишев за следващ мандат като президент на партията. Това е повод за гордост не само за нас социалистите, но и за всички българи, защото признанието на европейските леви партии е признание и за България”. Това каза председателят на НС на БСП Михаил Миков  по време на тържеството по повод 159 г. от рождението на Димитър Благоев – Дядото. Миков бе категоричен, че  няма друга партия в България, която да може да погледне назад към своята история, да погледне към своите приятели и партньори в света и която да има силата да води страната ни напред. Той добави, че БСП може и го прави заради непреходната идея, с която Димитър Благоев се захваща още в Санкт Петербург. „Идея, която го движи през целия му път, преминал през различни градове на страната ни, осеняващ Бузлуджа и разнасящ червеното знаме и онези малки алени стръкчета мак из цяла България”, каза още лидерът на социалистите. Миков заяви още, че само БСП може да каже на всички хора в България, които днес са обезсърчени и не вярват в никого и нищо- „Есть такая партия”. Той бе категоричен, че БСП е партията, която може да води, да се съпротивлява, партия, която може да организира себе си и хората в защита на техните интереси. Лидерът на левицата добави, че без да изпълнят  това социалистите няма да бъдат достойни за името на Благоев, Димитров и онези хиляди, загинали в антифашистката съпротива, водени от  червеното знаме и светлите идеи на човечеството за свобода и справедливост. „Днес, когато отбелязваме 159 години от рождението на Дядото ние трябва да си зададем въпросите , достойни ли сме, силни ли сме да тръгнем отново напред, организирани и дисциплинирани ли сме да поведем хората”, каза още Миков. Той добави още, че тези, които дават сила на БСП, чрез историята на партията не са минало, те са бъдеще.  „Бъдеще са за хиляди млади хора, които след години не само ще идват тук, но и в Ковачевци, на Бузлуджа, по партизанските пътеки и ще могат да налагат една по-справедливи свободна политика в България”, завърши председателят на БСП.

 

Жельо Бойчев: Политическото и идеологическо творчество на Благоев хвърля мостове през историята

„Всяка година българските социалисти отбелязваме рождението на Димитър Благоев, един голям мислител, теоретик и първоосновател на организираното социалистическо движение”. Това каза на честването народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. Той обясни, че по ирония на съдбата през последните години около тази дата сме свидетели на бурни политически процеси в лявото пространство, които поставят БСП  пред редица изпитания.

„Днес почитаме и делото на Дядото, а това ни поставя пред огромна отговорност и големи предизвикателства”, добави народният представител. Той заяви, че политическото и идеологическо творчество на Благоев хвърля мостове през историята. „Те са ни необходими, за да преодолеем съвременните предизвикателства пред левицата. Има много общо между лявото по времето на основателите и сегашната действителност и нрави”, каза още социалистът. Бойчев добави, че Димитър Благоев и плеада дейци около него пренасят европейските и левите ценности от Европа у нас. Той припомни, че  те поставят началото на организираното работническо и социалистичеко движение и то в страна, която не познава дотогава такъв тип политически и класови отношения. „Все повече идеи на Благоев стават актуални и днес. Със своята дълбока проницателност през 1891 г. той казва: „Много е важно човек да схване задачите на своя век”.И  съумява тогава да свърже идеите на българското Възраждане с най-модерните европейски и социалистически тенденции”, заяви социалистът. „Затова предизвикателство пред нас е да изведем партията и левите идеи от незавидното положение в което се намираме и да направим българската левица тази сила, зад която ще застане по-голяма част от обществото”, заключи Жельо Бойчев.

Ленко Петканин: БСП ще я има и занапред, защото ние отстояваме идеите за хората и България

Лидерът на Младежкото обединение в София Ленко Петканин заяви, че през последните 15 години БСП е преминала, през битки и приятелски огън и опити да бъде разединена и разрушена както отвън, така и отвътре, но е оцеляла заради идеите си. „25 години се опитват да ни убедят, че трябва да се срамуваме. Ние сме горди с хилядите болници и училища, които нашата партия построи, с това, че построихме хиляди километри пътища, които не се разпадат, а думата бедност беше само в учебниците”, категоричен бе социалистът. Петканин добави, че е горд, че младите социалисти ще помнят заветите на Дядото. „На пук на всички, ние пак сме тук и БСП ще я има, защото ние отстояваме идеите за хората и България и ще се борим за тях до край”, завърши той.

На тържеството присъстваха още- секретарят на НС на БСП и председател на ОЖС в БСП Катя Николова, народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Свиленски, общински съветници от БСП и стотици членове и симпатизанти на левицата.

http://bsp.bg/bg/novini/view/bsp-prie-50-novi-mladi-socialisti/7378