10857828_10202126195395139_8457831169548153557_n

България се нуждае от спасителен план, губим поколения, губим потенциал, но по-важно е да не загубим надеждата

Визитка: Петя Михалевска – 27 год., родена в град Кърджали, завършила Нов български университет, специалност “Политически науки”. Следва магистратура в УНСС, специалност – “Маркетинг”. Работи в частния сектор от 2009 г., член на БСП от 2013 г. 

- Съвсем скоро отбелязахме годишнина от смъртта на баща ти – Димчо Михалевски. Какъв беше той в твоите очи?

– Най-добрият баща, човекът, от когото научих най-важните уроци, човекът, който ми даде здрави морални основи в живота.

- Днес все по-често ни се иска да има политици, които можем да наречем държавници, има ли такива, според теб?

– Има държавници, разбира се, но не се срещат често в българския политически живот, според мен са изчезващ вид. Един от сериозните проблеми на днешните политици е, че личното им его е огромно и съответно им пречи на обективните преценки и решения, на това да работят за общонационални каузи. За съжаление губещите сме всички ние.

- Разкажи ни малко за твоя живот, ти прие да бъдеш лицето на нашия сайт, занимаваш се с политика и вървиш по стъпките на баща си, защо избра до го последваш?

– Първо, благодаря за поканата бъда лице на сайта. За мен БСП е кауза, възможност да дам своя принос за една по-справедлива и социална България. Относно това дали съм поела по стъпките на баща си мисля, че всеки трябва да следва своя собствен път. Но със сигурност примерът, който съм получила от него, ми е повлиял. Искрено съжалявам, че времето му не стигна да довърши всички битки, важните задачи който беше започнал. А те бяха важни за всички нас. Отделно се опитвам да продължа благотворителните му инициативи, доколкото ми стигат силите. Родена и израснала съм в прекрасния град Кърджали. Завършила съм Нов български университет, специалност “Политически науки”. В момента следвам магистратура в УНСС, специалност – “Маркетинг”. От 2009 година работя в частния сектор. Мисля, че за един млад човек е важно да се изгради професионално, да получи необходимата експертиза и опит, за да има какво да даде на обществото и в частност на българския политически живот. Не съм привърженик на модела ”партиен апаратчик”, не ражда нищо продуктивно. Активен и убеден член съм на БСП официално от 2013, а още в гимназиалните ми години бях ангажирана активно в различни партийни дейности в Кърджали, по-късно в Смолян и Бургас. Членувам в ОПО – “Клуб 71″, район “Красно село” в гр. София. Участвала съм в предизборни кампании за местни и парламентарни избори в екипа на моя баща – безценен опит.

- Все повече млади хора напускат България, според теб какво трябва да променим, за да не се обезлюдява страната ни?

– Младите хора би трябвало да са във фокуса на днешния ден. България се нуждае от спасителен план, губим поколения, губим потенциал, но по-важно е да не загубим надеждата. Ние, младите хора не искаме толкова грандиозни неща, искаме да живеем нормално, искаме да можем да се развиваме, а днес всички виждаме това колко трудно се постига в България. За да има добра социална политика спрямо младите хора, първо трябва да има добре работеща икономика, каквато в момента не съм сигурна, че страната ни има. Първите действия трябва да бъдат насочени към по-качествено образование, даване на свобода на бизнеса и едновременно стимулиране на потреблението на хората и инвестиционното потребление. Без тези действия няма как да се генерират ресурси за каквато и да е социална политика и политика на развитие.

Ще си позволя да цитирам Димчо Михалевски: „България не е асфалти, не са тролейбуси, не са станции, защото това е задължение, на което и да е правителство и на европейската солидарност, която всички сме извоювали в годините назад. Не трябва да забравяме, че хората са главната цел, да можем заедно да извървим бъдните дни и да създадем идно, можещо достойно поколение.“