newLogo

Честит Ден на народните будители!

На този ден ме свикнали да си спомняме за силните личности на българското Възраждане. Да говорим за онзи национален възход, който българската просвета и култура трансформира от икономически подем в политическа революция, възродила българската държавност след повече от пет века османска власт.

Историята обаче не би имала смисъл, ако не умеем да вадим поуките от нея. Днес повече от всякога България има нужда от ново възраждане, от будители, които отново да извадят българския народ от летаргията, която го е обхванала, от безразличието и отчаянието, от лошия навик да се спасява сам и за сметка на хората около него.

България се нуждае от припомняне, осъзнаване и преосмисляне на националните си идеали. От национално обединение около осмислени по нов начин национални цели и задачи, от национална кауза, от българска мечта.

България може да постигне много повече, но като си поставя високи цели, съответстващи на многовековната ни история и достиженията на българската просвета и култура. Туризмът, селското стопанство и магистралното строителство не са националният идеал, който би вдъхновил ново поколение хора като Ботев и Левски.

Хилядите герои, дали живота си за свободата на Родината ни, не са проливали кръвта си, за да се продава тази свобода срещу 50 лева на глас. Българската държава днес е много далеч от визията на Левски за чиста и свята република, защото гледаме на нея като на чуждо тяло, защото не даваме дори малко от себе си за идеала, в който тези преди нас са вградили живота си.

Всички, които се чувстваме българи, родолюбци, патриоти  трябва да вдигнем глава над битовизмите на ежедневието, да погледнем отвъд своя егоизъм и да се опитаме да правим нещо и за хората около нас, за да може България да има едно по-добро бъдеще. Да се събудим от летаргията, да преодолеем апатията, да се борим за новото българско Възраждане!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!