48

Честит празник на славянската писменост и култура!

На 24 май – Деня на славянската писменост, на българската просвета и култура, отправяме думи на благодарност към учителите, към преподавателите, към писателите, към хората на изкуството и културата, към учените, към читалищните дейци, към всички представители на словото и книжовността. Празнуваме обаче всички българи, защото делото на светите братя Кирил и Методий, на техните учители и последователи, е най-големият успех на нашия народ в хилядолетната му история, нашият огромен принос към световната цивилизация.

Повече от хиляда години след създаването на славянската писменост, ние можем да се гордеем с това, че 270 милиона души пишат на кирилица, че в Европейския съюз има 28 държави-членки, но само три азбуки и едната е българската, че на кирилица са написани едни от най-великите произведения на литературата и науката, че на кирилица са изписани дори първите ракети, които човечеството изпраща в космоса. Славянската писменост създава една духовна, културна, образователна и научна традиция, която е сред водещите в света.

На фона на славното минало е логично настоящето на българската просвета и култура да не ни радва особено. Днес българското образование, българската наука и култура, са изправени пред сериозни и големи предизвикателства. Но дори настоящото битие показва устойчивостта на българския дух и талант, на българския стремеж към просвета, който демонстрира удивителна способност да надживее всички „реформи“ и „реформатори“. Българската образователна система, въпреки кризата и напук на всичките си критици, продължава всяка година да печели медали от международни олимпиади и да изпраща млади хора в най-престижните университети и научни звена в света.

Ние, младите членове на БСП, сме убедени, че пътят към просперитета и благоденствието на държавата ни, към социалния, икономическия, демографския и най-важния духовен подем на нашия народ, минава през достъпното, но и задължително за всички българи, качествено образование. Вярваме, че българското образование ще влее онзи здрав разум в управлението на държавата ни, който радикално да промени коефициента на полезно действие на нашите институции.

Поздравяваме българските учители и всички хора на книжовността и духовността с днешния празник и си пожелаваме възпитаниците на българските училища и университети да успеят да реализират своите знания и умения тук в България и много скоро да изградим в нашата родина онази икономика на знанието, която съответства на славната ни история!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Младежко обединение в БСП