arhiv360

Младежкото обединение в БСП почистиха паметници в Шумен

Близо 20 младежи от Младежкото обединение в БСП – Шумен почистиха Паметника на руската армия до село Градище, както и Паметика на курсистите, който се намира в местността Байкова поляна на Шуменското плато. Традиционно той се поддържа от младите социалисти в региона. Акцията е и част от националната кампания на Младежкото обединение за почистване, поддържане и опазване на военните и антифашистките паметници в страната.

И двата паметника са свързани с историята на Шумен. Този до село Градище е посветен на жертвите по време на Руско-турската освободителна война, които руската армия е дала на територията на общината.

Паметника на курсистите днес е любимо място за отдих на много шуменци, но е свързан с трагично събитие от бробата на града срещу фашизма. На 19 март 1933 г. курсистите от учителския институт Димо Пенчев (23 г.), Мара Балева (22 г.) и Цвята Христова (27 г.) са убити от група офицери на военно-фашистката организация„Продуч”. Целта на властта е била да разкрие младежката организация в града и да я разгроми. Въпреки жестоките изтезания ремсистите предпочитат смъртта пред предателството.