37632246_10213759292191290_5040827133325213696_n

Ваня Маникатева: Да запазим историята и наследството си, за да върнем младите хора от чужбина

Изказване на Ваня Маникатева- медиен секретар на Младежкото обединение в БСП на Националното съвещание „Визия за България”, 21.07.2019 год.

Уважаеми, другарки и другари!

Скъпи гости,

Казвам се Ваня Маникатева и съм част от ръководството на Младежкото обединение в БСП. Идвам от Благоевград и съм докторант по туризъм.

В моето изказване ще говоря за културния туризъм, за позицията на БСП по темата, как да опазим културно си наследство и затова как да върнем младите хора от чужбина.

В нашия край има много млади хора. И както в цяла България  има и много красиви културни и исторически забележителности. Прави ли ви впечатление, другари, че управлението на ГЕРБ заплашва тези забележителности с унищожение?

Край родния ми град- градът на Дядо Благоев, беше открито уникално антично селище, носещо името Скаптопара. Защо е ценен този обект за благоевградчани, ще попитате? Античното селище е ценно, защото това е първият обект, който се разкрива на територията на Югозападна България. Тези архитектурни останки са определени още през 73-та година като обект с местно значение и културна ценност. Такива находки по цял свят ги показват и милиони туристи ги посещават. При нас обаче регионалният министър и кметът от ГЕРБ, ще налеят асфалт върху античния град, вместо да го запазят за поколенията. Нашите управници, другари, вместо да направят всичко възможно, за да запазят античното селище, те противопоставиха находките и магистралата, като накараха обществото да избира ИЛИ находките ИЛИ магистралата. Знаете ли, че първоначално трасето на АМ Струма не е преминавало през античния град Скаптопара? Но през 2015 година трасето е преместено, за да не разруши футболното игрище на виден местен управник от ГЕРБ. И точно заради това игрище трасето на магистралата преминава върху разкопките- върху нашето минало, върху нашата история.

Само 80 км по- на юг, край Петрич частен инвеститор строи хотел върху самите лечебни извори на Рупите досами свещена обител на баба Ванга. Знаехте ли? Този инвеститор дължи почти 1 милион лева на НАП, но това не му пречи рекордно бързо да получи одобрение от всички институции контролирани от ГЕРБ. Какво излиза, че всички институции работят частни инвеститори да строят върху историческото ни наследство!

И по двете теми имаше граждански протести, защото хората не искат да бетонират историята им, защото (тук ще цитирам президента на Република България- Румен Радев) “Само народ, който помни своето минало е готов за бъдещето.”

Ще попитате защо туризмът е социална тема? Ами в момента той съставя 13% от нашата икономика. С добро туристическо управление може да достигне 25%! Ако се чудите откъде съм взела тези цифри, ще обясня.  По данни на Европейската Комисия, България приема 16 милиона туристи на година. За сравнение, Италия посреща 200 милиона. Австрия, която е голяма колкото нас, е домакин на 84 милиона души годишно, 5 пъти повече от България. Другари, в Австрия няма нито Слънчев бряг, където пияни чужденци се подиграват с работещите в тежки условия българи, нито евтин алкохол, нито публични домове. Австрия и Италия предлагат култура. Техният продукт е историята и културният туризъм. А ние в България имаме повече история от тях, повече паметници на културата от тях, стига да има кой да ги запази и покаже. Тези данни сочат едно – прогнозираното от мен удвояване е най-малкото, което България може да постигне, ако покаже историята и културата си на света. Ако следваме модела на цивилизования свят, приходите от туризма няма да влизат в джобовете на олигарси, а в музеи, местни бюджети, къщи за гости, хотели. Парите ще достигат до младите хора- тези в малките населени места и селата, тези, които знаят чужди езици, тези, които в момента, вместо да останат, неуморно заминават за Англия, за да берат ягоди.

В заключение ще кажа какво би ми се искало БСП да направи:

Първо: Да спаси тези два изконни културни паметника и Второ и по- важно, когато дойде нашето време, а то ще дойде, другари, да се погрижим за туризма и икономиката, така че да върнем моите връстници от чужбина.

Благодаря ви за вниманието!