Diana

Диана Михалева: Без работеща икономика не можем да очакваме и светло бъдеще

Диана Михалева е кандидат за народен представител в 27 МИР – Стара Загора. Можете да я подкрепите, като гласувате за нея с №10 в интегралната бюлетина и преференция №14.

Здравей, Диана, би ли се представила с няколко думи на нашите читатели?

Здравейте! Казвам се Диана Михалева, на 31 години от Стара Загора. Имам две прекрасни момчета в първи и втори клас. Завършила съм Тракийски университет в гр.Стара Загора със специалност: „Социална работа и медиация”, степен – магистър. В момента работя като областен координатор към Национален съвет на БСП и отговарям за област Стара Загора.

Защо БСП? На политическата сцена в България има много други политически формации?

А защо не БСП?! БСП е кауза, тя е единствената партия на политическия небосклон, която поставя в основата на идеологията си човека и неговото добруване. БСП е част от нашата история, вече 125 години традициите продължават. Това не е просто формация създадена за временно ползване, както много други „партии”, появили се в близките 25 години, чиято основна цел е обслужване на нечии интереси. БСП е вплела в себе си множество ценности, традиции и винаги е отстоявала интересите на широките народни маси. В БСП открих много истински приятели, на които можеш винаги да разчиташ, дори и в най-трудните моменти. За мен е чест да бъда част от социалистическото семейство, което единствено избра да работи за България.

Какъв стил на управление изповядва БСП днес, според теб? Има ли нова енергия, нов заряд в партията?

БСП се промени много. Членувам в партията от 2011 година, но сравнявайки онова време и днес разликата е огромна. БСП се промени, стана модерна, адаптира се към променящата се политическа обстановка, откри едно ново лице и протегна ръка към младите. Със своята енергия и непримиримост, младите са основна движеща сила, не само в БСП, а по принцип. БСП винаги е била демократична партия, която чува мнението на своите членове и симпатизанти, но по-важното е, че се съобразява с гласа на народа.

Ти си от един прекрасен български град – Стара Загора. Управлява ли се градът в правилна посока и промените адекватни ли са спрямо нуждите на гражданите? Какво би посъветвала местното управление?

Любим мой град Стара Загора. Няма как да не се усмихна само при мисълта за родното място. Но за съжаление привидно „добре” управляван. Колкото и красиво да изглежда на снимките и в репортажите, Стара Загора реално има множество нерешени проблеми. Промените, които извърши сегашното ръководство на общината, аз лично наричам „козметични”. Изразходват се средства основно за обновление и ремонт на централна градска част, но да не забравяме, че освен центъра на града общината включва няколко големи квартала и 51 населени места. Извършват се ремонтни дейности само и единствено в центъра на града, пътищата до селата са в много лошо състояние. Има населени места, до които, ако се наложи да стигне линейка, това е мисия невъзможна. Дори от спешния център са отказвали да отидат на адрес, точно поради лошите пътища. На фона на трагичната ситуация, пешеходната зона, която не е в състояние на необходим ремонт, ще се обновява. Само преди 2 години подменяха здрави плочки в центъра на града, сега този същият участък е включен в това обновяване. Тези средства могат да се пренасочат към много по-важни проблемни пера в бюджета на Стара Загора.

В основните училища например би следвало да има най-малкото медицинска сестра. Назначени са фелдшери, които се появяват в рамките на половин работен ден и дано не се наложи да потрябва медицинска помощ, когато няма медицинско лице в училище.

В Стара Загора на почит е спортът, но обновените игрища на територията на общината се заплащат, къде е социалният елемент тук?!

Местата за паркиране – това е една от болните теми в Стара Загора. По модел на ГЕРБ повечето улици се трансформират в еднопосочни, доколкото съм наясно има един безплатен паркинг, който се запълва в периода 7:30 – 8:00. Паркирането стана платено почти навсъкъде.

А ти какво би променила?

В основата на промяната са младите, това е бъдещето на всеки град, на нацията. Ако държавата не се грижи за младите хора сме обречени. Част от ключовите мерки, които БСП предлага в своята програма, са насочени именно към младите семейства. В частта, отделена на социалната политика в предизборната платформа, БСП предлага приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители на деца и разширяване обхвата на държавната помощ в началото на учебната година за първокласниците и за ученици от семейства с ниски доходи до 4-ти клас. За старозагорска област ефектът от тези облекчения ще бъде приблизително равен на 39 млн.лв. годишно, които ще остават в семействата.

Много ми допада предложението за обвързване на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години с размера на минималната работна заплата. Като родител на две деца изцяло подкрепям тази мярка.

Как ще осигуриш най-необходимото на детето си с 340 лв. на месец?! Особено във възраст между 1 и 2 години, когато всички разходи са неотложни. Някой вероятно ще каже, че с това няма да се реши демографският срив в България. Да, това е вярно, но в крайна сметка това е правилната посока и първите стъпки към стабилизиране на държавата. В момента в нашата страна вече е лукс да имаш дете. Ситуацията е ужасяваща.

Страната ни се нуждае от активна държавна политика за подкрепа на българските производители, укрепване на държавните активи в икономиката, нови източници на финансиране на малките и средни предприятия и БСП предлага конкретни пътища за постигането им. Без работеща икономика не можем да очакваме и светло бъдеще.

Смяташ ли, че, ако на 26 март БСП спечели, това би довело до по- стабилно икономическо развитие на Стара Загора? Защо?

Без съмнение. Нека припомня един удобно прикриван от управлението на ГЕРБ факт. Когато кабинетът Орешарски изтегли 1 милиард лева и бе свален, остави фискален резерв в размер на 9 милиарда лева, което гарантира безпроблемното обслужване на държавните дългове поне за 1 година. Какво направи отново кабинетът Борисов-2? Вместо да се съсредоточи върху политика за стопанско управление и растеж, предпочете да изтегли нови 16 милиарда лева дълг. По-добре ли живеят днес хората в България вследствие на този заем?! Сега и децата на нашите деца са обречени да дължат пари заради тази постъпка.

Като майка на две деца, какво мислиш относно предложението на БСП за намаляване на ДДС на отделени стоки и продукти за деца от 20% на 5%?

Мисля, че това е една прекрасна идея. Стимулите за младите семейства са задължителни. Ще Ви дам един пример. Когато станах майка за втори път първото ми дете беше на година и половина. Държавата реши да отреже 50% от обезщетението ми за майчинство и последните 6 месеца до навършване на 2 години на детето ми, понеже двете майчинства се застъпват  и от 240 лв. тогава намали сумата на 120 лв. Явно дете на 1 година и половина според държавата може да се издържа само и вече няма толкова големи разходи. Според мен, държавата трябва и е длъжна да подкрепя по всички възможни начини децата и младите семейства. В противен случай просто нямаме бъдеще.

Как гледат семейството и приятелите на това, с което се занимаваш?

С интерес. Работата ми е изключително разнообразна. Близките и приятелите ми ме подкрепят. Някои от тях дори приеха лявата идея и станаха членове на БСП.

Какво би казала на младите майки в България?

Бих ги поздравила първо за решението им да отглеждат децата си тук в България, за мен това е героизъм. Бих призовала и онези, които се двоумят, да изберат България. Кураж, момичета, доброто предстои. Заедно сме силни, можем да преодолеем трудностите.