1601

Димитър Благоев – съвременникът на бъдещето

Днес, 160 години след рождението на Димитър Благоев, неговият живот и дела са повод за гордост на всеки член на нашата партия, но и пример за подражание на всички съвременни политици.

Той се отдава на каузата, в която вярва, с ясното съзнание, че тази борба няма да му донесе власт и облага. Животът му е пълно отрицание на ганьовските келепирджийки възгледи за политиката.

Благоев е родолюбец, участник в борбите за национално обединение, но и един от малкото български държавници, които виждат навреме грубите политически грешки на Фердинанд и десницата и се противопоставят на политиката, която в крайна сметка носи на България двете национални катастрофи.

Като участник в дебатите на европейската левица Димитър Благоев отстоява своите марксистки позиции, но и търси при всяка възможност обединението и единодействието на левите сили. Негова е идеята, че революция може да се постигне и по мирен парламентарен път, а преодоляването на капитализма може да стане без насилие, чрез законодателни решения на едно социалистическо парламентарно мнозинство. Малко преди неговата смърт с преврата на 9 юни 1923 година българската десница окончателно избира другия път – взима властта с кръв и твърдото намерение да не я сдаде без кръвопролитие.

Димитър Благоев обаче остава единственият български политик, създал партия, която не просто надживява своя лидер, но и 100 години по-късно продължава да се бори за социалистическите идеи и кауза. Това го прави „съвременник на бъдещето“!