12108145_1193143394034336_7916736016626564614_n

Димитър Велков: “Вече сме обединени, в общинската структура на БСП няма разделение”

Интервю на Димитър Велков – председател на Общински съвет на БСП – Видин и член на ръководството на Младежкото обединение в БСП за в. “НИЕ”
„НИЕ“: Г-н Велков, как ще коментирате провелия се на 7 и 8 май конгрес на БСП, на който за председател на партията беше избрана Корнелия Нинова?

Димитър Велков: Бяхме свидетели на един тежък конгрес на „Българска социалистическа партия“ – оспорван конгрес с изключително много кандидати за председателския пост: в началото номинираните бяха 31 души, след като част от тях си направиха отводи стигнахме до 5 човека, които се състезаваха за поста председател на Националния съвет на БСП.
Наистина много оспорвана борба – на първи тур Михаил Миков поведе доста убедително, с около 329 гласа срещу Корнелия Нинова, която получи 280 гласа; на втори тур нещата се измениха и другарката Нинова поведе, може би гласовете за нестигналите до втори тур кандидати се преляха към нея.
Всички ние, редовите социалисти, оставаме такива и след този конгрес. Човек трябва да се научи да претърпява и загуба от време на време, не можем само да печелим – знаете, че видинската партийна организация на БСП, както и всички организации в област Видин предпочетоха кандидатурата на Михаил Миков при цикъла отчети-избори, който протече преди конгреса. Това обаче не означава, че ние няма да бъдем повече социалисти – напротив, продължаваме да защитаваме тази идеология.
На конгреса бяха приети, с голямо болшинство, важни документи – по тези документи, които са изготвени от Михаил Миков и цялото предишно ръководство, партията ще продължи да се развива през следващите четири години. От това дали тези документи ще бъдат спазени, дали по тях ще се водим занапред, зависи дали партията ще има успех, или ще загубим позиции.
Колкото до другата част на изборите – за състав на Националния съвет на БСП, можем да отчетем, че четирима от членовете на този ръководен орган са от област Видин: това са Михаил Миков, Филип Попов, Марияна Петрова и аз. Това е един голям позитив за нас като област, защото ще е възможно по-добре да се защитават интересите на гражданите и позициите, които БСП винаги защитава. Освен това имаме и наш представител в ръководството на парламентарната група на БСП – неин секретар е народният представител Филип Попов, което също е един голям позитив.
„НИЕ“: След конгреса някои анализатори заговориха, че ще се повторят събитията с разпада на СДС в следствие на напускането на Иван Костов след загубата на председателското място.
Димитър Велков: Факт е, че БСП не се разцепи през тези години, както много от хората очакваха да се случи. Напротив, остана си консолидирана и затвърди позициите си. Уверен съм, че сега няма да се стигне до разцепление – ние всички сме редови социалисти, спазващи устава на партията, и няма да допуснем да се достигне до разцепление.
„НИЕ“: Казахте, че на конгреса са били приети важни документи, които ще определят пътя, който БСП ще следва през следващите години. Какъв е този път?
Димитър Велков: Пътят е ляв, води при левите избиратели. Поддържаме курса, който последната година и нещо наблюдават всички граждани.
„НИЕ“: Няма как да не Ви питам за случващото се около АБВ и нейното напускане на управляващата коалиция…
Димитър Велков: Още е много рано да се каже какво точно целят от АБВ с тази стъпка. Само ще отбележа, обаче, че е факт, че министър не може да бъде кандидат за президент.
„НИЕ“: Изключено ли е, според Вас, бъдещо партньорство между АБВ и БСП? 
Димитър Велков: Всичко е възможно. Предстои да видим как ще се развият нещата – виждаме такива заявки, но официално към нас нищо не е постъпило.
„НИЕ“: Какво е състоянието на видинската общинска организация на БСП?
Димитър Велков: Знаете, че общинската организация на БСП претърпя някои сътресения в навечерието на местните избори – тези сътресения бяха породени от дългогодишната загуба на доверие у хората към тогавашното ръководство на общинската партийна структура. Доверие трудно се печели, лесно се губи – ние в момента вървим трудния път на печелене на доверие от страна на гражданите.
Има позитивни развития около общинската организация на БСП – Видин – първичните организации са успокоени вече; наблюдаваме прием на нови социалисти в организацията, както и възстановяване на членство на стари. Може да се каже, че перспективата пред „Българска социалистическа партия“ е добра. Това до голяма степен е породено от политиката, която водим в община Видин – ние се доказваме като единствената опозиция към момента. Определя се дали си опозиция, или не по това как гласуваш документите на управляващите – в тази връзка ще припомня, че само ние не подкрепихме програмата за управление на кмета.
„НИЕ“: Как, според Вас, работи видинският общински съвет?
Димитър Велков: Общинският съвет работи в една тайна коалиция. Тайна коалиция, която не работи за гражданите, а работи за други интереси. Тайна коалиция за подсигуряване на мнозинство при гласуванията. Това е впечатлението, с което съветниците от групата на БСП оставаме. Факт е, че всички предложения, които идват от страна на управляващите, са приемани с болшинство; нашите предложения, независимо колко добри са те, не биват приемани – в това число предложението за премахване на „синята зона“; предложението за намаляване с 50% на таксите за детските градини; предложението за приемане на наредба за прозрачност на Общината…
„НИЕ“: При сътресенията в управляващата коалиция, на които ставаме свидетели в момента, се заговори за вероятност още тази година да има извънредни парламентарни избори. Готова ли е общинската организация на БСП във Видин да спечели едни извънредни избори?
Димитър Велков: Ние сме направили всички възможни стъпки, за да се представим възможно най-добре на едни предсрочни избори – смея да твърдя, че доста по-добре от представянето ни на местните избори миналата година. Вече сме обединени, нямаме разделение!
Разговора води ТЕОДОРА Макавеева
Източник: http://niebg.net/dpal/node/7201