zdravkov

Димитър Здравков: Социалистическата идея винаги е била носена от прогресивно и модерно мислещите

Димитър Здравков е кандидат за народен представител в 11 МИР – Ловеч. Можете да го подкрепите, като гласувате за него с №10 в интегралната бюлетина и преференция №6.

Здравей Димитър, би ли се представил с няколко думи?

Здравей и привет на всички млади хора, работещи за промяната. Накратко – аз съм Димитър Здравков, на 27 години, завършил съм Математическа гимназия после Макроикономика в УНСС. Уча право. Работя като финансист в Министерството на образованието и науката. Член съм на Националния съвет на БСП, на Областния съвет на БСП – Ловеч, както и на Изпълнителното бюро на БСП – Тетевен. Обичам семейството и истинските си приятели. Обичам и истинските книги и разсъждения. Не харесвам повърхностното и дребното. Избягвам ги. Обичам да се веселя, но тихичко. Обичам и природата – там където е най-чиста. А за мен това е Тетевен.

Сподели ни трите конкретни причини, поради които си от „лявата” страна.

Не може да има конкретна причина или повод, поради които човек да е ляво мислещ. Аз съм убеден социалист и съм уверен, че това е начин на възприемане на света. Но не са достатъчни просто емоция или случка, за да повярваш в червената идея. Да, аз съм потомък на Дико Гаврилов – антифашист и строител на партията в Ловешко. Да, моето семейство и близки са ляво мислещи хора, членове на БСП. Но не мога да кажа: „И затова, и аз съм ляв“. Не, това не стига! Нужно е много повече – нужни са познания, морал и убеждения! Това е моят начин да виждам света и общественото развитие. Това е призмата, през която искам да се пречупва бъдещето.

Защото за мен общественото е преди частното и считам, че за всеки роден и искащ да живее в общество човек трябва да е така.

Какъв е стилът на БСП днес? Как би коментирал схващането, че БСП не е привлекателна за младите?

Втората част на въпроса не бива да бъде задавана така, защото е аргумент в подкрепа на тази невярна теза. Аз бих попитал – политиката, изобщо, привлекателна ли е сред младите българи или те просто периодично харесват определени личности. Виж, на въпроса: „Лявото модерно ли е?“ – без да се замисля ще отговоря „Да“! Лявата вълна е модерна в цял свят и са невежи онези, които твърдят, че БСП едва ли не е нафталинена партия, че е символ на нещо старо, анахронично, отдавна изстинало, непотребно.

Не! БСП е носител на социалистическата идея – а тя винаги е била и е – носена от прогресивно и модерно мислещите. От мечтателите. От творците на утрешния ден. От безстрашните и силните, които не могат да прекланят глава пред несправедливостта.

А относно стила на БСП – от следваща динамиката на времето партия, БСП започва да диктува ритъма на политическия живот у нас. Но за това е нужно много време и работа. Нужно е и ние самите да се променим, както и цялото общество.

Кои са трите най- важни качества, които трябва да притежава един политик и защо?

Бих ги групирал по следния начин: Да е честен и откровен. Да е работлив и образован. Да обича България. А на въпроса „Защо?“ ми е трудно да отговоря. Просто така го усещам.

Какви са проблемите, които ти като един млад човек виждаш и усещаш в Тетевен? Какъв е животът на младите там?

Тетевен не е самотен старопланински оазис и проблемите на всички български населени места са и негови. Най-важният проблем за региона е липсата на работа. На възможност хората да се трудят и да получават достойно заплащане за труда си. От този проблем се роят и останалите – влошено качество на живот, липса на сигурност в утрешния ден, непрекъснато търсене на възможност за мигриране. Липса на ясен ангажимент от страна на държавата каква заетост следва да бъде създадена – липсва ни национал на икономическа доктрина и изобщо национална доктрина – какво и колко да произвеждаме, колко и до къде намеса на държавата и т.н. Социалната сфера – ниско качество на образованието в следствие на обезлюдяването и затягащата се примка на делегираните бюджети. Здравеопазването – общинска болница, която не разкрива, а закрива отделения. Проблемите наистина са във всеки един сектор, във всяка сфера на живия живот.

Какви финансови/ икономически мерки трябва да бъдат предприети за съживяване на икономиката в Тетевен и в целия ловешки регион?

Пак ще повторя – национална икономическа доктрина – кои сектори ще развива България. БСП предлага създаването на фонд „Индустрия“ и завръщането на държавата като фактор в икономиката. 25 години на неолиберално клатушкане, доведоха до там да се чудим имало ли е някога държава в икономиката и да не би това да е някое фанатично схващане на социалистическия строй. Ужас!

Вижте, след Освобождението България е преживяла Сръбско-българска, две Балкански и две Световни войни и винаги се е изправяла на крака, защото е развивала своето селско стопанство – зеленчуко-производство и животновъдство.

Ловешка област и Тетевен, в частност, могат да просперират, ако държавата фокусира усилията си в няколко ключови икономически сектора – земеделие, туризъм, дървопреработване и фина електроника. Отрасли с традиции в региона, само трябва да бъдат възродени. Икономиката на никоя развита страна не се основава само на търговия и услуги. Необходима ни е дългосрочна и национално отговорна икономическа доктрина за устойчиво икономическо развитие.

Да бъдеш народен представител е крайно отговорно занятие, бих казала кауза. Кое те мотивира да се включиш в тази надпревара? Защо жителите на област Ловеч трябва да гласуват за теб?

Жителите на област Ловеч най-напред трябва да гласуват за БСП с № 10, това е главното, моята преференция е № 6, но дори и някой да не ме подкрепи, дори да подкрепи само листата като цяло, това стига. Промяната за България започна с избора на Румен Радев и Илияна Йотова, ние сме длъжни да продължим тази промяна за доброто на България и хората, които обичаме – нашите близки, деца и родители.

Какво би казал на младите в България? Защо трябва да гласуват на 26 март?

За да я има България! За да сме горди, да имаме самочувствие и достойнство! За да не сме в задния двор нито на Европа, нито на която и да е велика сила. Аз вярвам в нашия народ. Той е древен и мъдър. Няма да мине много време и ще се отърси от сегашното. Ама ще мине време. А дотогава ние не трябва да чакаме. Необходимо е да се положат много усилия, необходими са ни и решителност, и смелост, и търпение. За да не допускаме нови грешки. И пак ви казвам – много труд. Хайде на работа!