arhiv360

Надя Младенова: Опитът на ДПС отново да размахва картата „Възродителен процес”

Надя Младенова, заместник-председател на младежката организация на БСП, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2″”, заяви позиции по следните теми:

Законът за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация и повдигането отново от ДПС на темата за Възродителния процес.
Надя Младенова заяви, че зад действията на ДПС се крие политическа безпомощност, защото те изкарват картата „Възродителен процес”” обикновено преди избори, а през настоящата година предстоят местни избори. Тя продължи, че ДПС никога не изваждат тази карта когато са в управление, защото тогава използват една друга карта и тя е икономическата. Заместник-председателят на младежката организация на БСП обясни, че всъщност във смесените райони броят на децата, които искат да учат турски език, е много малък. „Тези деца искат да учат немски, английски, да отидат в Европа, а не да бъдат крепостни селяни””, категорична бе тя. Според нея това е показва, че ДПС има проблем с твърдия си електорат. Затова от години се говорят неща, които не са истина. На въпроса как българските политици ще се преборят с навлизането на ДПС в ромските квартали и етнизирането на ромите в България, Надя Младенова отговори, че образованието стои в основата на всичко, и това е валидно не само за малцинствата, а за всички граждани на Република България. Според нея обаче, за съжаление, с всяка следваща година българското образование ерозира и внесеният от ГЕРБ законопроект за изменение на Закона за предучилищното и училищно образование е крачка в тази посока. Надя Младенова изрази своето безпокойство, че във въпросният законопроект се говори за духовни училища, което не е подходящо в момент, когато отново се нагнетява темата за Възродителния процес. „ДАНС влизат, арестуват за ислямски радикализъм определени групи, които обучават деца, ами ако това е регламентирано в закона какво ще се случи?””, попита тя.

Наводненията в България през последните дни.
Надя Младенова заяви категорично, че във всяка политика най-важното нещо е превенцията, а за съжаление това липсва в България. „Аз съм съгласна, че климатът се променя и това е така, но в крайна сметка има държава, която трябва да регулира тези проблеми, а и не само климатът е виновен за това, което се случва””, подчерта тя.

Програмата на правителството за саниране на многофамилните жилищни сгради.
Надя Младенова заяви, че това са един милиард лева, които не се знае къде ще отидат. Тя продължи, че големият проблем не е дори това, че фирми на ГЕРБ ще вземат парите, става въпрос за това, че проектът е икономически несъобразен и не може да се дават един милиард лева при сегашното положение на страната. „В Мизия и на други места хората стоят без къщи, представете си, ако тези пари се използват, за са се поправят тези къщи и хората да не стоят без дом, на минус 20 градуса точно преди един месец””, заяви Надя Младенова. Тя попита също така къде е анализът, според който ще се намалят сметките за ток на хората, чиито жилища ще бъдат санирани.

Изпълнима и адекватна ли е „Програмата за стабилно развитие на Република България 2014-2018″”?
„За мен това не е програма, за мен това са едни добри пожелания””, заяви Надя Младенова. Тя продължи, че заявлението на управляващите, че програмата може да бъде преработвана на 6 месеца показва, че всъщност в нея няма приоритети, на тях може да им хрумне нещо, което е точно обратното на това, което пише. „Стратегическите ни партньори САЩ и Русия са отбелязани с по едно изречение – със САЩ ще говорим да ни паднат визите, с Русия ще подпишем културна спогодба, това нормално ли е? Китай отсъства от нашите стратегически партньорства, за Балканите изобщо не се споменава!””, попита Надя Младенова. Относно заявлението на Бойко Борисов пред Американската търговска камара за равнопоставеност в отношенията тя каза, че вероятно премиерът е провел предварителни разговори, с които да добие смелост да се опълчи на Американската търговска камара. „Бойко Борисов казва и сега всички трябва да припаднем, а какви са действията отзад?””, попита тя. Надя Младенова подчерта, че не иска да обръща темата на русофили и русофоби, защото това ни връща в годините на студената война, но според нея САЩ инвестират в България единствено в НПО-та, които да организират протести. „Така че защо да не се опълчи на Американската търговска камара, те и без това не са направили инвестиции””, отбеляза тя.

Ситуацията в БСП.
Надя Младенова заяви, че БСП е единствената демократична партия и в нея всеки има право да изразява своето мнение. Помолена да коментира отношенията на партията с АБВ, тя заяви, че е изключително несериозно от страна на Георги Първанов да излезе в медиите и да каже, че ще протегне ръка на БСП. Според нея той може да дойде при ръководството на партията и членовете и да говори по този въпрос политически. Заместник-председателят на младежката организация в БСП определи действията на Георги Първанов като опит за пиар. „Ако АБВ и Георги Първанов се притесняват, че няма да вземат нито един общински съветник на предстоящите местни избори, нека да не го правят през призмата на БСП””, призова тя и попита защо АБВ искат да се коалират с БСП, щом ги определят като „левосектанти””. Помолена да коментира ролята на Сергей Станишев в БСП, Надя Младенова заяви, че Сергей Станишев е президент на ПЕС и има своето място в БСП. Тя продължи, че е изключително радостна от факта, че БСП, за която се говори непрекъснато, че изчезва, всъщност е на първите страници на вестниците и в ефира на телевизиите. Това показва, че БСП не само ще я има, но тя е единственият политически субект, с който всеки иска да се занимава, независимо дали партията е в опозиция или в управление. „На семинара в Пловдив забелязах нещо съвсем различно от това, което се изписа по медиите – г-н Станишев, като президент на ПЕС заедно с г-н Миков, които е председател на БСП, това е начинът да се работи! Освен това бяха поканени десни политолози и анализатори, това показва една огромна вътрешна сила в БСП. Семинарът беше изключително продуктивен относно това накъде отиваме, да се вгледаме в нас и да преценим къде са ни грешките. Проблемът в България не е кой къде иска да се връща, а това, че цели региони са оставени в ръцете на бандитите и БСП трябва да се бори с това””, завърши Надя Младенова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2″”.

Цялото интервю можете да чуете на следния линк.