eveto

Евелина Венкова: Да си учител е чест, отговорност и грижа

Евелина Венкова е кандидат за народен представител в 14 МИР – Перник. Можете да я подкрепите, като гласувате за нея с №10 в интегралната бюлетина и преференция №4.

Здравей Евелина, би ли се представила с няколко думи.

Казвам се Евелина Емилова Венкова, на 27 години съм, неомъжена. Имам висше образование степен бакалавър – Педагогика и магистър – Предучилищна и начална педагогика. Владея английски и испански език. От 8 години работя като детска учителка в ДГ №6 „Българче” в Перник. Като студентка работех в управленския екип на строителна фирма където имах възможността да разработя и защитя сертификат за внедрена система за управление на качеството ISO 9001:2000.

Не мога да не те попитам: ЗАЩО БСП. На политическата сцена в България има много други политически формации?

Избрах БСП защото, моето родово наследство и семейна среда възпитаха у мен силно чувство за социална справедливост, зачитане на човешкото достойнство и нетърпимост към лъжата. Още преди да навърша 18 години осъзнах, че съм част от ляво мислещите хора. Първата ми предизборна кампания беше през 2009г. Срещнах приятели, съмишленици, млади хора с чувство за дълг и чест, с които и днес сме приятели. С ентусиазъм, възторг и надежда, че утре животът ще е по-хубав – така работя от тогава до сега!

Ако БСП спечели изборите на 26 март, как това ще повлияе върху образованието на младите хора?

Нека да започна от най – малките – децата в детската градина. По – добра МТБ, отлично подготвени и мотивирани специалисти – постигнато с висок процент от БВП за образованието. Прилагане на същата формула за всички институции и степени на образование.

Конкретно за средното образование подкрепям дуалната система на образование и обучение, с реални финансови стимули за бизнеса за прием на ученици за работа в реална работна среда.

Като резултат младите хора ще придобият умения и компетенции за успешна реализация в живота – било със стартиране на собствен бизнес или като високо квалифицирана работна ръка.

За първи път в 125 годишната история на БСП, жена е председател на партията. Според теб това как влияе на политиката на БСП? Как влияе присъствието на жените в политиката като цяло?

Не само ние от БСП, но и политическите ни опоненти признаваме подема в нашата Партия. Аз лично смятам, че жените сме призвани да управляваме, защото генетично ни е вродено да съхраняваме живота и рода. Жените внасят красота и разум в политиката, търпение и толерантност във взаимоотношенията, ред и хармония в обществото.

Какъв трябва да е един политик? Какви качества трябва да притежава?

Един политик трябва да е разумен, отговорен, образован. Като личност да е търпелив, да умее да изслушва и разбира хората, с висок морал, патриот и хуманист.

Как би коментирала, появилия се в медиите етикет на БСП, че е романтична партия?

Още от древни времена хората смятат, че „красотата ще спаси света”. Красотата е не само външен признак, тя е в душата, мислите, делата. Така погледнато сме романтици. Но, ако някой иска да ни каже, че ще си останем само с мечтата да спечелим изборите, той не е разбрал желанията на нашия народ.

Ти си детска учителка, което означава, че ти наравно с родителите участваш във формирането на първите седем години. Важна и отговорна задача. В тази връзка искам да те попитам- лесно или трудно е да си учител в България? От какво имаш нужда ти и твоите колеги, за да изпълнявате мисията си.

Да си учител е не само отговорна задача. Да си учител е чест, отговорност и грижа. Цялото ни учителско съсловие има нужда трудът ни да е оценен по достойнство, да бъдем уважавани и родителите да работят заедно с нас по възпитанието и обучението на децата.

От къде черпиш вдъхновение, за да поддържаш баланса между това да си детска учителка и активен участник в политическия живот на страната?

Най – вече от любовта си към децата. В името на тяхното днес и утре съм активен участник в политическия живот на страната.

Какво забравят най- често родителите при отглеждането на децата си? Какво би ги посъветвала?

В днешния забързан и задъхан свят, отдадени на работата, кариерата или на приказка в кафенето, родителите нямат време да изслушат децата си, да им прочетат приказка, да поиграят футбол. Драги родители, срешете косичката на детето си, помилвайте личицето му, завържете обувчиците му. Цветето с любов расте. Бъдете мили, добри и усмихнати!