7

Как Фидел Кастро преживя над 600 опита да бъде убит

Фидел Кастро, революционерът, бивш президент на Куба, който фамозно преживява повече от 600 опита да бъде убит, почина на възраст от 90, това бе съобщено от брат му по Kубинска национална телевизия вчера.

1

Социалистическият лидер управлява държавата си с едноличен партиен режим от 1959 до 2008 година, голяма част от времето си той прекарва, противопоставяйки се на Американското правителство, като това довежда до засилена дейност от страна на ЦРУ (Централна Разузнавателна Агенция на САЩ). Неговото противопоставяне на САЩ идва главно от нежеланието му САЩ пряко да се месят във вътрешните работи на държавата му.

От гърмяща пура, мидени черупки, отровна писалка до екзекуция стил ‘коза ностра’, американската разузнавателна служба прави безброй опити да се отърве от Кастро през 60-те години на миналия век.

Фидел Кастро на посещение в САЩ по времето на съвет на ООН.

 

Бившият кубински президент е известен с репликата си:

Ако да оцелееш след опити за убийство беше олимпийска дисциплина, то аз щях да съм златен медалист.

Човекът, на чело на охраната на Кастро твърди, че той е избегнал цели 638 опита на ЦРУ да го убият.

Един от най-подлите опити е било използването на бившата му любовница Марита Лоренц, която трябвало да му даде капсули с отрова. От ЦРУ са успели да я вербуват, казали й, че е била натровена от Кастро, с цел да предизвика спонтанен аборт на тогава нероденото им дете. Това според тях е бил таен план разписан от Ел Коменданте.

2

 

Кастро научава, че тя се е върнала при него за да го убие. Неговият отговор е бил да постави пистолет в ръката на Лоренц и да й каже да го застреля, но тя не го прави.

Лоренц си спомня:

Тогава той дръпна от пурата си и затвори очите си. Той се остави на моята милост, защото знаеше, че не мога да го направя. Той все още ме обичаше и аз все още го обичах…

Това беше само един от многото опити за убийство, които Кастро умело и съзнателно избегва.

3

Фидел Кастро с Марита Лоренц.

 

Той беше един от най-дълго управляващите лидери на нация в целия свят, никой друг не е бил жертва на такива макиавилистични опити, като например да сложат отровен химически елемент в ботушите му, което води до загубата на брадата му по време на неговата реч в Ню Йорк пред съвета на Обединените Нации.

Когато и този опит се проваля, той получава кутия пури натровени с ЛСД (LSD – психиатричен наркотик, водещ до халюцинации и тежки последици за мозъка). Целта е била Кастро да се смее и излага по време на телевизионно интервю.

Привидно безсмъртният лидер е бил обявяван за мъртъв два пъти по време на президентството му, преди да се появи отново, сравняван с въскръстващ месия.

Според някои източници ЦРУ развиват странни отношения и с кубинската мафия, които се съгласяват да отстранят Кастро безплатно, но тогава комунистическият лидер ги прогонва в изгнание обратно в САЩ.

4

Кастро се разминава и с капсулите отрова, които са били предвидени да се сложат в неговия любим шоколадов млечен шейк. Те е трябвало замръзват, и когато “сервитьорът” (агент) се опитва да ги извади от фризера – те се пръскат.

ЦРУ се провалят и когато американският адвокат Джеймс Б Донован, е трябвало да изпълни операция “Dive” (Гмуркане). Планът е бил на Кастро да бъде даден костюм за гмуркане, натровен със смъртоносна за времето си туберколозна бактерия. По ирония на съдбата Донован и Кастро стават много близки приятели и вербуваният от ЦРУ агент отказва да изпълни задачата си.

През 2006 година, Британският документален филм “638 начина да убиеш Кастро” разказва, че: ‘повече хора са се опитали да убият най-известният лидер социалист от който и да е друг човек живял някога.’

Празнувайки 90тия си рожден ден, Кастро описва оцеляването си до толкова преклонна възраст като “прищявка на съдбата” и че той почти се е смял на “подлите опити на президентите на САЩ да го отстранят”.

 

5

Многото опити и хора желаещи да убият Фидел са предизвикали у него катарзис. През 1985-та година той отказва пурите и цигарите и минава на вегетарианска диета.

Раул Кастро, неговият по-малък брат, приема президентския пост на Куба през 2006 година, след като Фидел преживява много тежка болест.

На 26-ти ноември 2016 късно вечерта, той заяви тъжната новина, както и че Ел Коменданте, “лидерът на Кубинската Революция”, предстои да бъде кремиран.

Посмрътното изявление беше завършено с известната фраза от революцията “Напред до Победа! Винаги!” (¡Hasta la victoria siempre!)

Привърженик или противник на Фидел Кастро, трябва да бъде прието, че това е човек оставил необикновена следа в историята на човечеството.

Биографична справка:

Преди да започне активната си политическа кариера Фидел Кастро завършва “Право” в “Хаванския университет” и активно участва в различни студентски групи. След дипломирането си, той става адвокат, но остава активно ангажиран в лявата Ортодокасална партия. Има силно изразени националистически възгледи. По-късно се разграничава от партията си, организира нелегална група, в която участва и брат му – Раул срещу режима на генерал Фулхенсио Батиста, който управлява след военен преврат, организиран през 1952 година. Фидел Кастро е заловен, обвиден и осъден на 15 години затвор. През 1955 година е освободен след обща амнистия и заминава за Мексико.

През 1956 година се връща в Куба и заедно със свои последователи, сред които и Че Гевара организират и водят продължителна партизантска съпротива. 1958 година избухва всенародно въстание срещу Батиста, което е успешно и в началото на 1959 година Фидел Кастро става министър-председател на Куба.

Кастро превръща Куба в социалистическа държава. Под негово управление са създават програми, които изцяло повишават грамотността на нацията и повишават качеството на здравните грижи за почти всички кубинци.

В средата на месец май 1959 г. се извършва национализация на промишлеността, банките и външната търговия.Стартира и аграрна реформа, която въвежда кооперативите като форма за владеене и обработка на земята. Забранява се едрата поземлена собственост и владеенето на земя от чужденци.

¡Hasta la victoria siempre! ¡Hasta Siempre, Comandante!

 

Източници:

“Куба Ностра: държавните тайни на Фидел Кастро”
Ален Амар

“Кастро Неверният”
Серж Рафи

“Сто часа с Фидел”
Игнасио Рамоне