duma

ГАДАЕНЕ МУ Е МАЙКАТА…от Светлана Велева

Борисов разпореди на министър Павлова и Националната компания “Стратегически инфраструктурни проекти” незабавно да прекратят търговете за АМ “Хемус”.

Тази гореща новина изтече вчера и вцепени де що имаше разум по тези ширини. Значи, от една страна имаме министерство, което отговаря за регионалното развитие и носи определени отговорности, от друга имаме компания, контролираща инфраструктурните проекти, от трета имаме закон за обществените поръчки, от четвърта – проведени и спечелени търгове, има правила, субординация и т.н. И ни в клин, ни в ръкав премиерът на държавата се появява и с тежката си ръка спира всичко.

Нямало пари за проектите. Не можело да се осигури финансиране по оперативните програми. Да де, но това са еврофондовете за 2014-2020, за които се знае, разчепква и предвижда не от вчера и днес. Тоест, още преди обявяването на търгове е следвало да бъде ясно има или няма пари и за какви проекти приоритетно ще има. Планирането не е прийом на социалистическата планова икономика, това е елементарна далновидност и адекватно и коректно управление на средствата. Всъщност в обяс- ненията защо няма да има пари се представят напоителни разчети какви средства за какви проекти са предвидени и защо няма да стигнат за “Хемус”.

От първа страница на в. “ДУМА”, 16 февруари 2016, бр. 38

www.duma.bg