Downloads9

Георги Сашев Георгиев: Нека заедно построим едно по-добро бъдеще за нас и децата ни!

Георги Сашев Георгиев е кандидат за народен представител в 30  МИР – Шумен. Можете да го подкрепите, като гласувате за него с №10 в интегралната бюлетина и преференция №2.

Здравей Георги, би ли се представил с няколко думи?

Казвам се Георги Сашев Георгиев. Аз съм на 28 години и съм от Нови пазар. Семеен съм. Средното си образование съм завършил в Търговска гимназия – Варна. След това завърших бакалавър със специалност „Мениджмънт“ в международния факултет на Шефилдския университет, намиращ  се в гр. Солун – Гърция. Там завърших и магистърска програма със специалност „Маркетинг, реклама и PR“. Връщайки се в България, завърших магистърска степен в Аграрния университет в  Пловдив със специалност „Растителна защита“. От 2010 г. работя в сферата на земеделието и търговията като в момента съм управител на търговска фирма. Член съм на БСП от 2013 година. Бях кандидат за народен представител от листата на БСП през 2014 г. В момента съм председател на групата общински  съветници на БСП в Общински съвет – Нови пазар. Към този момент съм и председател на ОбС на МО в БСП – Нови пазар.

Защо БСП?

Всичко започна през 2011 година, когато един много важен за мен човек, който вече не е на този свят, ме покани да участвам в листата на БСП за местните избори за кмет и общински съветници в Нови пазар.  Аз приех  и, вземайки участие в кампанията, попаднах на хора, с които разбрах,  че имаме  общи интереси и общи цели.  Искам да отбележа, че в организацията, в която членувам от 2013 г., има приемственост на младите хора и това ме накара да стана член на БСП. Аз имам позиция и мнение, които са близко до идеите на БСП и именно поради тази причина съм част от тази политическа формация.

Кога разбра, че политиката е твоят живот и най- вече, че ти трябва да си част от политическия живот?

Политиката не е моят живот, но политиката е нещо, към което не съм безразличен. Изразявайки позиция по даден въпрос и вземайки страна по наболял проблем за обществото, всеки малко или много е част от политиката.

В политическият живот на България трябва участват  млади хора, които могат да вземат решения и да носят отговорност.

Мисля, че не съм типичен парламентарист, но през последните години в България се нагледахме на парламентаристи, които мислят за собствени облаги и обслужват нечии интереси.

Завършил си в престижен университет в Солун, което би ти отворило вратите за реализация навсякъде по света, но все пак си избрал България, защо?

Отговорът на този въпрос е еднозначен – аз съм българин, а знаем, че камъкът си тежи на мястото. Много мои връстници избраха да се реализират извън страната ни, но лично мое мнение е, че младите хора сме бъдещето на България. Искам да дам пример на по-младите, които сега завършват, че и тук можем да намерим реализация и да живеем добре. Вярно е, че страната ни понякога не мисли за нас, но нека ние променим тенденцията и започнем да мислим за нея. Това е пътят към един по-подреден живот за всички в тази страна.

 Един от ресорите, над който ти работиш активно, е земеделие. Днес обаче сякаш младият човек е прекъснал „връзката” си със земята и земеделската дейност не изглежда толкова атрактивна. Как си обясняваш това?

България е страна, в която земеделието винаги е бил водещ сектор, а в последните години и много атрактивен. От няколко години контактувам с много хора, които започнаха да се занимават със земеделие, но, както в другите сфери, и там е трудно да се оцелее поради естествения натиск на няколко големи фирми на пазара. Има големи фирми, които управляват десетки хиляди декари и за един млад човек е изключително трудно, да не кажа невъзможно, да се включи и задържи в сектора, макар да има желание и идеи. Това ме кара да мисля, че младият човек не е прекъснал „връзката” си със земята и земеделската дейност, а е принуден под натиска на големите фирми да излезе извън бранша на земеделието. Натискът е естествен, свързан с цена, себестойност и реализация на продукция. Именно поради изброените причини считам, че държавата трябва да подпомага новите и млади фермери повече. В повече имам предвид няколко неща, като например да съкрати разходите по издаването на разрешителни, регистрация на фирма, по-висока ставка на субсидия за млади фермери и именно по този начин да насърчим повече хора да се включат в сектор земеделие.

Какво конкретно може да се направи, за да се промени това положение и въобще възможно ли е да бъде променено?

Конкретни мерки могат да се вземат, но това е свързано с навлизане в интересите на определени кръгове. Мисля, че в предния въпрос застъпих и този, а именно, подпомагане за младите фермери, като се премахнат или намалят разходите по издаване на разрешителни, регистрация на фирма и други подобни. По-висока ставка на субсидията за младите фермери също е вариант и начин на промяна. Гарантирана изкупна цена на продукцията, за да покажем, че държавата стои зад тях. Това са само част от мерките, които могат да се вземат, със сигурност има и още, но в процес на работа и обсъждане ще разбера какво и как може да помогне на младите, решили да се захванат със земеделие.

Как според теб ще повлияе на българското земеделие, предложението на БСП в асортимента на търговските вериги с годишен оборот над 2 млн. лв. да се въведат минимални прагове за произведените в България продукти?

Тази идея е доста социална и със сигурност би помогнала за стимулирането на малките и средните фермери в България да произвеждат по-качествени продукти. Като човек, който всеки ден контактува с подобни производители, смея да твърдя, че именно това би насърчило хората да се върнат към земеделието. Ще работя тази идея да се осъществи и придобие законов вид.

Какво би казал на младите?

Обръщайки се към младите, споделям всеобщото мнение за един по-добър живот, в една по-добре подредена държава. Сами избираме пътя, по който да тръгнем, и аз казвам, че е крайно време всеки млад човек да помисли как би искал да изглежда България след 10 г. Искаме ли да гледаме и чуваме за България само от телевизия и интернет, стоейки на хиляди километри в чужбина. Аз съм сигурен, че никой не иска това. Затова нека заедно построим едно по-добро бъдеще за нас и децата ни. Само заедно можем да го направим!