georgispasov

Георги Спасов: Младите хора са най-големият капитал и потенциал за развитие на един бизнес

Георги Спасов е кандидат за народен представител в 2 МИР – Бургас. Можете да го подкрепите, като гласувате за него с №10 в интегралната бюлетина и преференция №20.

Здравей, Жоро, би ли се представил с няколко думи?

Казвам се Георги Михайлов Спасов, на 31 години, семеен, с едно дете. Завършил съм Природо- математическата гимназия в Бургас. Бакалавър съм по „Телекомуникации“ в Технически Университет  – гр.София, магистър по „Топлотехника“  в Технически Университет – гр. София. Към настоящем уча магистратура по „Бизнес администрация“. От 2009 година работя в частни фирми като проектант по „отоплителни и климатични техники“ , експерт по безопасност и здраве и ръководител екип.

Защо БСП?

Избрах БСП, защото, навършвайки определена възраст осъзнах, че човек трябва дейно да участва в обществения живот и да се опитва по някакъв начин да подобрява живота на околните, защото стоенето настрани не е ползотворен процес. А членуването в БСП е най-подходящият за това начин.

БСП е една модерна социална партия с изключителна демократичност.

Социалното равенство и справедливост за мен не са само клишета, а неща, с които можем да развиваме нашето общество и се опитаме да премахнем неравенствата в заобикалящата ни среда.
С какво БСП е привлекателна за младите? БСП променена ли е?

БСП е не е просто партия  – тя е жив организъм, който се променя постоянно и с това успява да привлича нови и млади лица. Нашата партия има още накъде да се развива, но считам, че посоката, която е поела, е правилната и следва да продължава в същия дух.

Какво е отношението ти към предложението на БСП за фонд „Индустрия”?

Считам, че държавата трябва да помага на развитието на бизнеса, а чрез този фонд ще може да се създаде една по-благоприятна среда за развитие на индустрията в България. А всички ние знаем, че без индустрия и без добавена стойност няма как да се развиваме като държава и няма как да се повиши жизнения стандат на нацията. Само чрез износ на човешки капитал няма как повишаваме БВП.

Един от основните ти приоритети, който заявяваш в предизборната надпревара е за подпомагане старта на младите, т.е. първото работно място. Как може да се случи това?

Аз се водя от следната сентенция: „Никой не се е родил научен“. Следвайки това мое мислене, считам че всеки един работодател е започнал не като работодател, а като служител, завършвайки своето образование. Считам, че освен желанието и човешкото във всеки един работодател, следва да се развива и държавното подпомагане на работодатели, които наемат млади хора без трудов стаж.

Нека не забравяме, че младите хора са най-големият капитал и потенциал за развитие на един бизнес. Защото младите хора са изключително креативни и отворени към нови идеи и развитие на новите технологии.

 В последните години, Бургас изживява градоустройствен подем. Като проектант как оценяваш тази промяна? Достатъчна ли е и какво още би могло да се направи?

Визуалното и градоустройствено развитие на нашия град е един безспорен факт, но за съжаление всичко приключва дотук. Напоследък се наблюдава едно изключително голямо недоволство от страна на нашите съграждани за нефункционалността на тези поекти и неудобствата, които те предизвикват след тяхната реализация. Наблюдава се една тенденция да се реализират проекти, които не водят до развитие на нашия град като индустриален център какъвто е бил дълги години.

Освен туризма кой друг отрасъл е важен за хазната на Бургас?

Заблуда е, че в Бургас има туризъм. Нашият град изостава в туристическия бранш. В Бургас бюджетът се резлизира изключително възоснова на високите данъци и такси в общината. В миналото моят град е бил индустриален център на България, към момента това за съжаление е част от историята. Въпреки географските предпоставки, ние изоставаме икономически от други по-малки градове и считам, че без политическо желание от страна на нашите управници няма как да промением тази тенденция.

Честен ли е частният бизнес?

За жалост мога да заявя, че според мен частният бизнес в България не е от най-урегулираните. Изключително нелоялната конкуренция, работа в сивия сектор, липсата на инвестиции от страна на работодателите, са само част от нещата, които водят до положението, в което се намира частния сектор в момента.

Кой е най- големият ти вдъхновител?

Най-големият ми вдъхновител? Един много интересен въпрос. За мен като баща на един малчуган няма нищо по-вдъхновяващо и зареждащо от неговата усмивка и времето, прекарано с него. Децата са нашето наследство и ние следва да се вдъхновяваме от тях. Децата са тези, заради които си струва човек да продължава да живее и да се бори и да иска да остане в България, да я променя към едно по-добро за живеене място. Защото това е нашата родина и ние следва да се стремим да я развиваме.