41450056_1905931799476415_8438040616855666688_n

Теодора Халачева на Копривките: Трябва ни нов модел, НОВА ВИЗИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ и БСП я има!

Обръщение на Народния представител от ПГ  на “БСП за България” и заместник председател на Младежкото обединение в БСП – Теодора Халачева, по случай 74 годишнината от Деветосептемврийското въстание към присъстващите на традиционния събор Копривки, 2018 г.

“Честит празник! Девети септември 1944 година дойде с енергията на хиляди хора, една голяма част от които бяха мои връстници, често и по-малки. Безспорна истина е, че младите хора сме носителите на промяна, основна сила, движещият механизъм в процесите на генералните промени. На този ден си спомняме за прекършените в зората на своето израстване животи. Споменът е неразривно свързан с разсъждения за тяхната мотивация, воля, кураж, за смисъла да умреш в името на родината…

В хода на тези разсъждение неминуема е аналогията с днешния ден, когато младият човек напуска, избирайки чуждата земя, на която да създаде дом, семейство и кариера. Напуска, не защото е по-лесно, а защото този вариант съдържа надежда. Повтарям надежда….Изборът му се основава именно на това, че там, в другата земя шансът, перспективата не са изчерпани понятия. Защото в нашата мила България, в нашата родина, държавата е абдикирала от най-важната си функция – да се грижи за хората. Демографският колапс не тревожи управляващите. Статистиката, че българите до три десетилетия ще сме малцинство, не ги стряска. Потребностите на младите хора за образование, реализация, доходи не са теми в Народното събрание. За година и половина 44 парламент в РБ не намери време да разгледа Закона за младежта на БСП. Непрекъснато ни облъчват с информация, че в образованието се влагат все повече пари, а ние виждаме как качеството му все повече пада. Спортът беше с масов характер, днес той е достъпен срещу заплащане. Всеки ден ставаме свидетели на кампании за лечение на малки пациенти в чужбина. Подобни проблеми преди 29 години в нашата България съществували ли са другари? Не.

Но за мен и моите връстници тази историческа истина е скрита. Защото огромни ресурси са насочени към демонизирането на социалистическата държава и нейните постижения през онези 45 години в икономиката, индустрията, образованието, културата, спорта. Когато чета за тези постижения и от позицията си на народен представител, ясно виждам, че с днешния модел на управление такива постижения са невъзможни. Системата е блокирана и трябва да се сложи край. Народът ни е смачкан.Трябва ни нов модел, НОВА ВИЗИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ и БСП я има! Убедена съм – тя ще ни върне надеждата – на всички нас и на бъдещите поколения на България!
Успехи другари, лични, професионални и партийни – за една по-добра България!