Теодора Халачева, БСП: Съдбата на Истанбулската конвенция е политическо решение, което ще се вземе от българския парламент

„Целта на обсъждане на една политика е да се преценят всички ползи и негативи и на тази база да се постигне обществен консенсус”, заяви народният представител от „БСП за България” Теодора Халачева, която гостува на летния форум за Социална демокрация на Фондация „Фридрих Еберт”. Тя представи позицията на социалистите по темата „Истанбулската конвенция – възможност или заплаха за българското общество.”

„БСП е за запазване на националната идентичност и единството на българското общество, за съхраняване на освонополагащите морални ценности и опазването им от тенденции , които биха могли да ги разрушат”, подчерта в изказването си Халачева. Тя изтъкна, че общественото обсъждане на Истанбулската конвенция е трябвало да се проведе преди подписването, а не във финалната фаза т.е. преди нейното ратифициране.

„Документът касае обществено значими въпроси, а това  още повече налага задълбочена публична дискусия”, допълни пловдивската депутатка. Тя разясни парламентарните инициативи на левицата за реална борба и превенция срещу насилието върху жени и деца.

„Подкрепяме усилията на международни институции и органи на държавната власт за защита на жените от всички форми на насилие. За нас насилието е морално укоримо поведение, което трябва да се преследва от закона. Засяга цялото общество, дори когато се извършва срещу един негов член” – обясни Халачева и отчете, че през януари и февруари ПГ на „БСП за България” внесе законодателни текстове, с които да гарантира ефективната борба с насилието над жени. Предстои НС да разгледа на второ четене нашия Законопроект за изменениe и допълнение на НК, който предлага промяна на характера на умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг от престъпление от частен в престъпление от общ характер.

„Внесли сме и Законопроект за допълнение на Закона за защита от домашното насилие, който цели осигуряване на по – високо ниво на закрила на лица, пострадали от домашно насилие, чрез изграждане на кризисни центърове във всяка област. 
Припомняме, че на свое заседание Националният съвет на БСП реши по въпроса с  ратификацията на Истнабулската конвенция да се произнесе българският народ чрез референдум. За съжаление управляващото мнозинство отхвърли в пленарна зала предложението на левицата за общонародно допитване. „Очакваме позицията на Конституционния съд, но каквато и да е тя, трябва да е много ясно, че съдбата на Истанбулската конвенция е политически акт, политическо решение, което ще се вземе от българския парламент”, завърши Теодора Халачева.