kavalski

Христо Кавалски: Нека заедно да поискаме промяната!

Христо Кавалски е кандидат за народен представител в 4 МИР – Велико Търново. Можете да го подкрепите, като гласувате за него с №10 в интегралната бюлетина и преференция №5. 

Здравей Христо, би ли се представил с няколко думи?

Здравейте, казвам се Христо Кавалски, на 30 години съм, несемеен, магистър по стопанско управление от Стопанската академия „Д. А. Ценов” гр. Свищов. Завършил съм Школата по политически мениджмънт на „Фридрих Еберт” и  Академията за общинска политика. Предимно съм работил в частния сектор, а от две години работя в най-голямата неправителствена организация в град Павликени, като експерт по евроинтенграция. От 2011 година съм общински съветник и втори мандат председател на постоянната комисия за „Младежта, спорта и туризма” към Общински съвет – Павликени. Към момента съм и председател на Общински съвет на БСП – Павликени.

В едно свое интервю ти казваш: „Единствената алтернатива за млади, за стари, за България – това е БСП”, защо БСП?

Повече от десет години съм част от най-голямата и социално ангажирана партия в България. Българската социалистическа партия за мен не е партийна организация, създадена от вчера за днес. Избрах преди години да стана член именно на БСП, защото още тогава открих онези социално ориентирани политики към обществото, които в останалите партии липсват. Колкото и клиширано да прозвучи, смятам, че досега винаги, когато БСП е участвала в управлението на страната, се е чувствало от млади и стари. Военните си спомнят последното увеличение на техните заплати, когато министър на отбраната беше г-н Цонев. Полицаите също си спомнят времето, когато управляваше БСП. Тогава извънредният им труд се заплащаше и социалният им статус бе по-добър, отколкото сега. Аз, като млад човек, четейки и настоящата програма за управление на страната, която предлага моята партия, откривам огромна част от проблемите на младите хора в конкретно предложените политики. ГЕРБ имат една глава с няколко изречения в своята предизборна платформа, докато предизборната платформа на БСП се основава изцяло на проблемите на младите хора, на младите семейства, на младите предприемачи. Именно затова ще продължавам да твърдя, че единственият избор е БСП.

Вярваш ли, че България се нуждае от лява политика днес?

България и всички българи, повече от всякога се нуждаят от социална и ляво ориентирана политика.

Това, което причини управлението на ГЕРБ за два мандата, нанесе удар върху всички отрасли на икономиката на страната. Бедността се задълбочава с всеки изминал ден.

По-богатите ставата още по-богати, а бедните – още по-бедни. Младите хора всеки ден продължават да напускат страната си, за да търсят препитание в чужбина. Възрастните хора получават минимални доходи,  с които не успяват да покрият ежемесечните си разходи само за лекарства. Да не говорим за загрижеността на държавата по отношение на здравната политика. Въведохме пръстови отпечатъци, за да следим болниците да не източват здравната каса. В същото време не успяхме да се погрижим за закупуване на крайно необходими апарати и оборудване за болниците. Мога да говоря за още много добри политики, които предходното управление на страната ни проведе, както те самите се изразяват в „полза на гражданите”. Затова е крайно необходимо да започне да се провежда истинска лява политика, а не да се действа популистки, без да се мисли за хората и държавата.

Как ще се промени Павликени, ако БСП спечели на 26.03.2017г.?

Досега в Павликени сме имали удоволствието и честта да имаме народен представител. Макар и за кратко, г-жа Милка Христова успя да свърши няколко много полезни неща за своя край. Част от тях са предаването на училищно общежитие от държавата на общината. Клубът на военните в Павликени от държавна собственост се превърна в общинска. Задейства се предаването от страна на държавата на историческия парк „Славееви гори” на община Павликени, които да го стопанисват и облагородят. Постави се началото на узаконяването на земята на туристическото дружество „Росица”, гр. Павликени в чашката на язовир „Ал. Стамболийски”. Отделно Павликени получи немалка финансова подкрепа за реализиране на общински обекти от правителството на Пламен Орешарски. За една година в Павликени се изградиха и завършиха няколко ключови обекта. Това, което предстои и за което трябва да съдейства държавата в лицето на народните представители е да се завърши изключително важният стратегически обект от националната инфраструктура, а именно АМ „Хемус”. Павликени изпитва остра необходимост за изграждането на депо за строителни материали и отпадъци. Околовръстният път на Павликени трябва да се ремонтира основно и да се разшири.

Бил си два мандата общински съветник. Имаш опита и наблюдението над проблемите на младите в областта и региона. Би ли споделил какви са те?

В своето представяне казах, че съм втори мандат общински съветник и председател на една от най-важните за мен лично комисии в общинския съвет, а именно на тази, която отговаря за младите хора и спорта. Да, вече повече от пет години работя професионално в областта на младежката политика. Проблемите на младите хора не са никак малко. Като се започне с несигурността, че страната ни не предлага на младите хора и се премине през високата безработица, невъзможността да се обучават млади хора след средно образование поради липсата най-вече на финансови средства и се стигне до ужасяващите факти и статистики, относно употребата на алкохол и наркотици. Проблемите не се изчерпват дотук, но може би няма да ни стигнат няколко дни, ако трябва да ги назовем всички.

Затова преди две години бях основният инициатор за създаването на консултативен съвет по въпросите на младите хора към кмета на община Павликени.

Радвам се, че този орган на местно ниво, макар и с консултативен характер, постигна добри резултати.  Анализираха се основните младежки проблеми, а тяхното разрешаване намери място в програмите за управление на община Павликени. В Павликени кметът е от БСП. Инж. Емануил Манолов е млад и ентусиазиран човек на местно ниво, който полага  усилия да задържи младите хора в своята общината. А това постига, като поддържа необходимата комуникация между местните заводи, фирми и предприятия. Той се старае да привлича и външни инвеститори с цел разкриване на повече работни места. Част от разрешаването на проблемите на младите е чрез разкриване на нови работни места, чрез чуване на техните проблеми и подкрепа за реализиране на техните идеи. Много млади хора имат желанието и амбицията да стартират свой собствен бизнес. Част от политиките, които предлага настоящата ни предизборна платформа е именно ориентирана по отношение на младите предприемачи, като им гарантира редица данъчни облекчения при стартирането на своя бизнес.

Бил си три години доброволец към Дружеството на ООН в България. Доброволчеството не е силно застъпено по нашите ширини. Какво те мотивира?

Гордея се, че за скромните си години притежавам опит като доброволец. Три години съм бил доброволец към „Дружеството за ООН в България” и още толкова доброволец към читалището в Павликени и по-конкретно към младежкия център. За съжаление, доброволчеството в страната ни не е широко разпространено, но затова не са виновни само младите. Отново държавата е виновна за това, което не се случва в областта на младежката политика. Нямаме закон за доброволчеството. Нямаме активна политика, която на ниво държава да популяризира доброволчеството. Университетите не проявяват необходимото разбиране към доброволеца и не приемат сериозно доброволческия труд. В страната ни, когато чуем думата доброволец, се досещаме най-вече за онези млади хора, които участват в различни благотворителни кампании по набирането на средства за лечение на деца и млади хора. Темата за детското здравеопазване е много дълга и болезнена. Изключително нисък е процентът на млади хора, които участват в различни неправителствени организации  в страната. Не защото не искат или пък нямат желание, а по-скоро, защото и самите организации не предприемат необходими стъпки с цел привличане на млади хора. Населението не е достатъчно активно по отношение на изразяване на своята гражданска позиция. Моят собствен мотив да се занимавам с доброволчество  е фактът, че това ме прави полезен за обществото в което живея и щастлив, че с моят доброволен труд мога да направя щастлив друг човек. Хуманността и състрадателността трябва да са водещи мотиви, когато тръгнеш да се занимаваш доброволчество. Иска ми се повече млади хора да участват в работата на различните неправителствени организации а държавата да помисли сериозно над проблема със закона за доброволците. Трябва политика на ниво държава, област и общини.

Като млад човек, на който му доставя удовлетворение обществената работа, ще продължа да работя в полза на обществото.

Кой или какво е изворът на твоята сила и решителност?

Силата и енергията, която ми е необходима идва от хората. От тяхното „благодаря” и най-вече от това, което те очакват от мен, като техен представител  в местното самоуправление. Енергията ще ме държи дотогава, докато чувствам подкрепа от страна на хората.

Какво е твоето послание към младите хора?

Искам от тази трибуна да се обърна и към младите хора на страната ни. Искам да им пожелая тяхната енергия и сила да ги тласка в тяхното развитие. Да се престрашат и да започнат силно и мощно да викат, за да им бъдат чути проблемите. Защото, както се казва в една българска поговорка – „Едно дете, докато не зареве, не го хранят”. Явно в България трябва всички да викаме мощно, за да бъдем чути. Нека заедно да поискаме промяната!