iliya-hristov2

Илия Христов: Вярвам, че младите хора имат идеите и енергията да дадат необходимия тласък в развитието на нашата страна

Представяме ви интервю с Илия Христов – един от участниците в стажантската програма “ОпоЗнай ни!” на НС на БСП, МО в БСП и НПИ “Димитър Благоев”, в резултат на която той получи възможност за професионално развитие в сферата на международната дейност на Българската социалистическа партия. 

Здравей, Илия, би ли се представил с няколко думи?

Здравейте! Казвам се Илия Христов и съм на 22 години. Роден съм в гр. Добрич. В момента съм студент със специалност „Политология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Това, което мога да кажа за себе си, е, че имам желанието да продължа образованието и развитието си в България. Според мен в България младите хора имат шанс да се реализират успешно, ако са упорити, целеустремени, имат жажда за знание и не ги е страх да изградят бъдещето си от нулата.

Първата стажантска програма от проекта „ОпоЗнай ни” на НС на БСП и МО в БСП приключи успешно. Ти беше един от стажантите в централата на БСП, а вече и работиш при нас. Честито! Как получи предложението за работа и как се чувстваш от този факт?

Много се зарадвах, когато получих предложението за работа. Още по време на стажа разбрах, че това не е просто поредната стажантска програма, в края на която получаваш едно писмено удостоверение.  Уменията, които придобих, ми оказаха голяма полза в университета, а организираните срещи по време на стажа с членове на ръководството на БСП ми предоставиха реалната възможност да се запозная отблизо с процеса на създаване и въвеждане на политики. Всеки студент се е сблъсквал с трудности при намиране на работа в сферата, в която иска да се реализира. След като получих предложението за работа осъзнах, че е възможно да достигнеш желаните си цели, стига да имаш нужната мотивация и търпение. Особено впечатление ми направи и фактът, че младите хора в БСП наистина са ценени. Много съм ентусиазиран и от това, че ми бе предоставена възможността да работя в сферата на моите интереси и образование.

Как разбра за програмата и до каква степен тя отговори на очакванията ти?

Кандидатствах за стажа, след като видях отворената позиция в сайта на Младежкото обединение в БСП. Мога да кажа, че стажът надхвърли очакванията ми. Доказателство за това е, че времето мина много бързо.

Каква е длъжността, която заемаш, и какви са първите ти впечатления?

Едно от основните ми впечатления е, че работата, която вършим, е наистина отговорна. Дори и в началния етап, в който съм в момента, е необходима пълна концентрация и внимание към детайлите. Задачите ми в международния отдел са разнообразни и интересни. Изключително приятно е и отношението на моите колеги от отдела, които имат желанието и търпението да ме научат на важните за работния процес неща, както и приятелската атмосфера, която срещам из цялата централа.

Очакванията ти за бъдещето са…

В момента се старая да затвърдя гласуваното ми доверие от страна на колегите.

Ще се стремя в бъдеще най-вече да натрупам достатъчно опит в тази сфера, който да ми послужи за реализирането на моята мечта – да участвам в процеса на управление и развитие на моя роден град. Винаги съм се вълнувал от състоянието на Добрич и проблемите, които спъват развитието му. Смятам че трудностите, пред които е изправен градът, както и цялото българско общество, са именно демографската криза, ниските доходи, корупцията и т.н. Според мен е възможно тези проблеми да бъдат разрешени с мотивация, упорство и правилен подход. С тези предизвикателства смятам, че трябва да се ангажират и младите хора, чиито идеи и енергия да дадат необходимия тласък в развитието на нашата страна.