png3

Илияна Йотова: “Гласувайте с убеждението, че го правите за себе си, за България и бъдещето си!”

Специално интервю за сайта на Младежкото обединение в БСП на Илияна Йотова – кандидат за вицепрезидент на Република България, издигната от Инициативен комитет заедно с Румен Радев – кандидат за президент.

Визитка: Илияна Йотова е родена в София. Завършва българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Репортер, редактор, водещ и директор дирекция „Новини и актуални предавания” в БНТ. Депутат в 40-ото народно събрание. Евродепутат от 2007 г., зам.-председател на комисията по вътрешна сигурност на Европейския парламент. Член на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на БСП. Кандидат за вицепрезидент, издигната от инициативен комитет в подкрепа на генерал Румен Радев, претендент за поста на държавен глава.

Опишете се с три думи.

– Последователна. Целеустремена. Борбена.

Кога и защо решихте да се занимавате с политика, защо БСП?

– Съдбата ми се преплете с тази на БСП в момент, когато бях постигнала много в кариерата си на журналист, а за БСП времето беше много тежко. В изключително труден момент за партията – зимата на 1996/97 година. Не бих нарекла постъпката си авантюризъм, нито геройство, но е истина, че в този момент всички бягаха, отричаха се от идеите, в които до вчера се бяха клели. Да си част от БСП не е обикновено участие в политическия живот. БСП е мисия в моя живот. БСП е част от мен. Чувствам, че така мога да защитавам интересите на българските граждани. Сигурност и справедливост – това са осезаемите и болезнени дефицити в нашето общество. Единствената политическа партия, която предлага реални работещи политики за решаването на тези проблеми е БСП.

Имате ли послание за младите хора, които тази година ще гласуват за първи път?

– Гласувайте! Това е най-важното. Високата избирателна активност е сигурният инструмент срещу купения и корпоративния вот, превърнал се в запазена марка на управляващата машина за избори. Гласувайте с убеждението, че го правите за себе си, за България и бъдещето си. Аз съм уверена, че нашите деца са по-добри от нас. Те са носители на новото, разбират и усещат по-истински света около нас. За нас с ген. Румен Радев младите хора не са просто приоритет, към тях трябва да бъде насочена цялата държавна политика. Към грижата за бъдещето им и за това те да останат в България. Не искам повече да контактуваме с тях само по скайп. Това е огромно предизвикателство за българските семейства – разделени, без перспектива за бъдещето.

Каква е Вашата лична кауза?

– България! Сигурност за всеки българин. Какво е една страна без своя народ? До кога ще гледаме безучастно как буквално се топим, как заминават децата ни, как си отиват родителите ни в нищета? Затова за нас с ген. Румен Радев националната сигурност минава през решението на три ключови проблема: справянето с демографската катастрофа, с разпада в образованието и с хаоса в здравеопазването. Проблеми, изискващи национално единение, национално действие и воля на всеки политик, да отстоява интересите и живота на българските граждани. За мен много отдавна не е достатъчно, че констатираме „колко е зле” и че от Световната банка ни казват, „ако не вземете мерки до 2050 г. ще сте 5 милиона с огромни етнически и демографски дисбаланси”. За мен е важно какво правим. И тук имам своето конкретно виждане. Работата в Европейския парламент ми помогна да видя как се справиха с тези проблеми други европейски държави. Като българи, като общество, имаме десет пъти повече възможности да се справим по-бързо от тях, и не мога да си обясня това бездействие, което ни е обзело. Откъде да започнем?! На първо място е грижата е за младите хора. Но за това държавата трябва да си влезе в задълженията, сега я няма, и е оставила всеки да се оправя, както може.

Какво бихте променили, когато прекрачите прага на президентската институция?

– Да извадим президентската институция от състоянието на будна кома, в което се намира. Да върнем нейния вътрешен и международен авторитет. Много пъти ме питаха по време на кампанията, какво могат да направят президента и вицепрезидента, защото нямали реална власт. На тези въпроси отговорих по един и същи начин – президента не може да направи нищо, само ако се казва Росен Плевнелиев. Президентът и вицепрезидентът имат изключителна роля в държавата. Най-малкото имат свободата да не бъдат зависими в решенията си от такива управляващи, каквито имаме в момента. Могат и трябва да бъдат коректив, както и да отстояват каузи, за които говорих – образование, здравеопазване, развитие на икономиката, чрез високи технологии. И ние с ген. Радев ще го направим – за доброто на България, която обичаме!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!