Ивайла 1

Защо съм “против” шистовия газ?

Замърсени води и почви, природни катаклизми, шистов газ, големи корпорации, много богати и ужасно бедни. Ако всичко това ви заобикаля – добре дошли в двадесет и първи век – настоящето, в което живеем.

Имате ли чувството, че всеки ден се случва нещо несправедливо около вас? Че тези, които трябва да защитават, работят и мислят за хората всъщност гледат само собствения си интерес – добре дошли в България!

Един от многото наболели проблеми у нас в последните години е намерението на няколко американски и канадски компании за проучване и добив на шистов газ на територията на страната чрез т.нар. „фракинг“ технология – единствения възможен начин за добиване на шистов газ. И тъй като това е тема, която засяга здравето на всички и бъдещето на природата около нас – нашия дом, смятам, че  всеки един би трябвало да се информира и да си състави мнение и изгради позиция по въпроса. Няма кой друг да защити и запази богатството, което имаме! Ние сме тези, които трябва да го съхранят! Затова четете и се информирайте! Без да претендирам за нужната компетентност по въпроса, ще споделя обезпокоителната информация на която попаднах – дано това накара повече хора да се замислят!

Какво всъщност представлява шистовия газ? Геоложките въглеводородни формации са създадени при специфични условия от органични съединения на морски седименти. Част от въглеводородите се намират в т.нар. шистови скали. За разлика от конвенционалния петрол и газ, които се намират в порести и разпукани земни пластове, което ги прави много по-лесни за добиване, неконвенционалния петрол и газ в шистовите слоеве са складирани в миниатюрни пукнатини и порести „джобове“.

Технологията „фракинг“ представлява впръскване под огромно налягане чрез сонди на голямо количество вода, смесена с над 600 токсични химикала на голяма дълбочина в земните недра, с цел разкъсване на шистовите пласти и освобождаване на съдържащия се там природен газ.

Не случайно щатът Ню Йорк забранява този метод още преди пет години след проучване на комисията по здравеопазване , което показва, че има опасност от замърсяване на подпочвените води и въздуха. Забрани за фракинг има още във Франция, Германия, Чехия, Швейцария, Австрия, Италия, Испания, Ирландия, Холандия, Аржентина, Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия, Канада, както и в 14 щата на САЩ.

През 2012 година в България също бе приета забрана за проучването и добива на шистов газ чрез фракинг. На практика, обаче, тя не може да бъде приложена, защото все още няма:

 • закон и подзаконова нормативна база
 • методология по която да се извършват проверките
 • мониторинг
 • кадри, които да знаят какво и как да проверяват
 • техника за извършване на контрол върху сондажите

Благодарение на неуредената нормативна база, у нас вече има многобройни издадени разрешителни за проучване на нефт и газ на компании, които обявяват, че ще работят с техники, които не са забранени, но с които на практика не биха могли да извършат проучването и добива си. Така те абсолютно безнаказано могат да нарушават забраната без да има контролен орган, който да констатира това нарушение.

Какви са рисковете, както за България, така и за света?

 • Съществува реална опасност от замърсяване на питейната вода и водата, която се използва в селското стопанство. В медиите излиза информация, че се използват над 500 вида химикали. Всъщност от правителствен доклад на САЩ става ясно, че техния брой е около 800, а ето и един цитат от него: „Анализът показва, че между 2005-2009 година, 14те водещи компании за хидравлично разбиване в САЩ са използвали над 2500 продукта, съдържащи 750 съединения. Повече от 650 от тези продукти съдържат химикали, които са доказани или възможни човешки канцерогени“
 • Технологията изисква огромно количество вода – няколко млн. литра вода за всеки газов кладенец. За да си го представим нагледно и с пример – Дайрект Петролиум е заявил търговско откритие от 120 кладенци край Етрополе. След няколко прости сметки с данни взети от докладите на самите компании, се получава, че за да си изпълни инвестиционното откритие, Дайрект Петролиум ще замърси безвъзвратно вода с обем около 7 пъти и половина язовир Искър
 • Хидравличните удари, които причиняват подземните разпуквания, могат да провокират земетресения, особено в сеизмично активните райони. За пример: в средата на септември миналата година, учени от правителството на САЩ потвърдиха, че земетресенията в Колорадо и Ню Мексико са в следствие от фракинга
 • Разполагане на необходимите за сондажите инфраструктури – машини, кули и т.н., и транспортиране на необходимата вода и химикали с цистерни ще унищожи пътна мрежа и земеделска земя. За един гъсто населен район това ще е истинско бедствие, тъй като един кладенец бързо се изчерпва, защото шистовите скали могат да се разбиват в определен периметър, което налага пробиването на много кладенци върху голяма площ
 • Неправилното циментиране и обшивка на газовите кладенци също може да доведе до замърсяване на питейната вода
 • Заболяванията в районите, където се добива шистов газ са скочили драстично. В САЩ да нямаш хронично заболяване напоследък, или да не си болен от нещо е чудо – това го показва статистика от 90-те години.

Така се оказва, че чрез добив на шистов газ големите корпорации печелят на няколко фронта:

 • печели се от самия газ – печалбата е бърза, в краткосрочен план
 • намаляване на населението – хората заболяват, имат нужда от лекарства
 • сладко питейната вода изчезва напълно и хората стават зависими от чиста бутилирана вода
 • районите, където се е добивал шистов газ са негодни за земеделие и там населението става напълно зависимо от компаниите, които придобиват монопол върху храната

За нас, обикновените хора, остава единствено да се противопоставим на тази поредна НЕСПРАВЕДЛИВОСТ, на този ГЕНОЦИД, който се извършва съзнателно!

Затова – информирйте се! Не се предавайте на консуматорския начин на живот! Такъв е света, в който живеем – на всяка информация излиза контра информация с цел объркване на обществото. Мислете! НЕ позволявайте да ви заблудят и следвайте сърцето си!

А то е винаги вляво!

Ивайла Томова – член на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП

снимка: facebook