17723_4380570399318_81570022_n

Какво е държава и има ли почва у нас тя?

И се развихри поредната публична дискусия в страната ни по повод пенсиите….Поредния изкривен балон, надут от очаквания, лъжи и манипулации….Като за капак, управляващите удобно вкараха дискусията в едно, забележете, поредно противопоставяне на кой? – балерините – срещу полицаите! Щото щели да се пенсионират при еднакви условия…Разбира се, поредна „европейска тенденция“, привнесена, копи и пейст в България от шепа неграмотници….

Кой прави държавата такава, по-силна от всички възможни кръгове на влияние – балерините или полицията и системата и за сигурност. Не, ние няма да продължим да си мислим в браздите на това разделение….По-добре да се замислим колко надалеч в безумното си управление, което избираме можем да стигнем….Всъщност, като проследим непоследователното отношение, особено на определени политически течения към служителите от системата за сигурност, ще разберем, че няма какво да очакваме повече за техните пенсии….Като се започне с огромната порочност в назначаването им на тези държавни служители, та се мине през неуважителното им ходене по мъките по време на служба…та ние в 21 век, в страна членка на Европейския съюз още си говорим за дрехите на униформените, а те хората публични дискусии образуват за тяхното пенсиониране! Каквото отношение имат те през целия си професионален път , такова ще получат и на финала….и то без да имат правото да се отклонят и за секунда от служебното си призвание, разбира се…! И ето веднага изниква следния пример – с какво се занимава, например служба „Военна полиция“ – едно от задълженията им е да следят за това, да не би някой военнослужещ да започне да развива частен бизнес…О май гот!? И има уволнения, ако засекат някой, без майтап….Това сериозно би навредило на всяка система за сигурност, но уви само у нас, не и в няколко европейски държави, където това е позволено, но уви, ние явно повече ги разбираме нещата…да, така е, но това време отдавна е отминало, да речем преди повече от 25 години!

В никоя държава в Европа не съществува такова понятие като „25 години по-късно ние искаме реформа“. Ама в Югоизточна Европа, където се говори за огромни чуждестранни инвестиции от изток – в иновационни продукти и глобални бизнеси, инфраструктурата и благодатната почва отдавна е създадена! Ние тук още си говорим коя реформа да захванем, до откат,че хората да забравят какво значи тази дума вече…Закъснялата чуваемост на шепа политици, стигна се дотам, че избрани с гласовете на една шестдесет и четвърта от населението искат да „решават“ съдбата на „съдебната реформа“. Ко? – не! И се започна едно надприказване по медиите на кого „реформата“ му е по-голяма и на „КОЙ“ не….Търпението във времето да видим на кого ще му натежат повече аргументите явно отдавна изтече, пък и те тези политически хипотези толкова бързо се сменяха на моменти, че нямахме време за размисъл. Да не изключваме и тезата, че и това е било евентуално целта. Да припомним – точно в навечерието на коледните и новогодишни празници Национална служба за охрана /НСО/ представи пред медиите новите си придобивки – порция луксозни лимузини Ауди А8. А някъде по границата, тихо, Гранична полиция още използва „лошата” руска техника на 30 и повече години. Там, господа, където ако сте забравили, почина един служител на реда, точно по коледните празници! Ама тя Коледа отдавна мина, сигурно щото и това отдавна мина в графа „не се пише по медиите за него, следователно не е проблем“. Още нещо…за реформите, държавата и службите за сигурност…Да припомним…

В контекста на тези събития нека припомним част от анализа на Министъра на вътрешните работи на България представен пред КСНС при Президента на 20 ноември 2013г. – „При анализа на средата за сигурност са отчетени, както глобалните и регионалните външни фактори, така също вътрешните процеси в областта на политиката, икономиката, сигурността и социалната сфера. Следва да се отчете наличието на обективни трудности при проследяване на ключовите процеси назад във времето, тъй като няма подготвен доклад на правителството за състоянието на националната сигурност на България за 2012г.” Наблягам в цитата не на друго, а на споменатата липса на доклад за състоянието – продължение на политиката на службите и правителството да не предогаждат заплахите, като тази в Сарафово през 2012г. Нищо конкретно, но да не забравяме така бързо „по български“, че същите тези хора, които тогава са „забравили“ да направят анализ за състоянието на националната сигурност в горещия момент на започващия бежански поток към България, днес искат и говорят за „реформа“ – и в МВР и в съда!?!  Да продължим с фактите, около „реформите“, държавата и начина на приготвяне на туршията по есинеска от леля ми в Самоводене, да е жива и здрава…

Оказва се, че ако вземем годишния бюджет на НСО и този на НРС в последните три години ще забележим интересна прилика – продължава двойната разлика, в полза на НСО, разбира се. Годишния бюджет на Националната разузнавателна служба е точно толкова колкото на…..Областната дирекция на МВР във Враца или на тази в Плевен. Вероятно заради сходните функции…Да не сме претенциозни ми е мисълта, в резултатите де, не за друго…и на едните и на другите…За служба „Военна информация”, да не говорим, тя вече отдавна изгуби смисъл в очите на политическата класа, сякаш пък ли, че тя съществува да я обслужва. Подготвени специалисти по управлението на специалните /и не специалните такива/служби, изказаха мнение вече /и то публично!/, че в тази служба до средата на 90-те години винаги се е знаело кой, къде и кога пресича държавната граница. Но сега е модерно да правим какво – ограда, за да ги спрем, де, да! Как увеличаваме разходите за охрана на държавните мъже, като пък иначе оставяме ниски разходите на част от службите, които трябва да докладват на НСО от какво естество да ги пази? Народната любов я оставяме настрани, нали сами сме си ги избрали…явно си ги харесваме достатъчно, че да не ги трепем.

Оказва се, че особено чувствително са се размили представите ни в чистия си аналитичен вид, където изпреварващата и осмислена информация води до правилните решения на ангажираните с управленски отговорности. След разпада на това мислене и подход, реакционните действия превърнаха  вътрешната ни политика, че и външната такава в „магистрали“ с много обратни и остри завой. Крайното разделение започна да се превръща в тих конформизъм с неясни последствия, ако четем между думите в изказванията на управляващите.  Сбърканата дългосрочна политика продължава да дава  сбъркан резултат. Единствено продължихме да се обединяваме около заколването на прасето и връщането по родните места, от големите градове, кой където живее. Без да подозираме, че сигурността ни е все по-застрашена, заплахи не липсват от нито една географска посока. МВР и ангажираните служби са наясно или поне така се надяваме. А работещи служби биха спестили голяма част от работата и на Гранична полиция…Настъпило е време разделно в нашата сигурност като граждани и това може би е единствения повод да се наложи гласност на този проблем. Крайно наложително ни е да спрем да бъдем държавата с най-много неработещи стратегии и визии за развитието си, често сменящи се по-бързо и от прогнозата за времето. Вече е наложително да се запретнат ръкави и да се помисли сериозно за заплахите на националната ни сигурност. Разбира се това не може да се случи, когато управляващата воля е насочена единствено към това да разединява различни прослойки от групи в обществото което представлява. Но как да прикачим това уникално българско творение в световен мащаб към мераците на нова сметка пак да пишем едни стратегии, нови „Визии” и там прочие други интересни имена на тежки и безсмислени документи. Добре че някой отдели в министерствата правят заявка за потреба на хартия, че иначе никой никога няма да разбере дали те съществуват изобщо, за свършена работа естествено няма да ги търсим.

Сега когато новото политическо ръководство желае да освети и чуждестранните ни бивши и настоящи агенти зад граница, кой ли ще е този луд, който ще пожелае да работи тази иначе интересна професия…като чуят зад граница български тайни служби и ще бягат надалеч. Звучи ви откачено? Ето още нещо откачено, но за съжаление пълна истина – поради ограничени възможности за поддръжка на родните бойни самолети, българското небе ще се наложи да бъде пазено по програмата за партньорство в НАТО от чужди военновъздушни сили след май 2015г. Просто няма да ни останат летящи бойни самолети. Вместо крачки напред или дори настрани, все примери как правим крачки назад, назад, назад….Целия комплекс от проблеми, засягащи службите ангажирани със сигурността ни е безкраен и натрупан от 25 години насам. За съжаление няма европейски, световен ще се намери сигурно… пример дори, по който да се сравним.