41425623_304326677013011_3842800745464201216_n

Младежите на БСП решават социалните проблеми в България с отворени комисии

Все повече младежи подкрепят левицата, искат нова политика за здравеопазване, образование и култура!

”Системата на здравеопазването в България е опорочена! Имаме идеи как да я реформираме“ зоват младите социалисти… Пари има, но липсва контрол. Липсват специалисти, както и адекватни мерки за диагностика. Малките населени места страдат от липса на линейки, а в някои дори няма спешен център.  – бяха категорични членовете на комисията по Образование, култура и здравеопазване към Младежкото Обединение в БСП.

Първото заседание на комисията по „Образование, култура и здравеопазване” към Младежкото обединение в БСП се проведе в събота и привлече млади експерти от различни професионални сфери, които искат промяна в модела на управление на страната и симпатизират на левицата.  

Защо новините за състоянието на българското образование са все по-стряскащи? Защо университетите са принудени да предлагат курсове за ограмотяване на новоприети студенти, а броят на професорите и доцентите неудържимо расте? Липсата на кадри, липсата на модерна методика на обучение и ниското заплащане на преподавателите, са само част от проблемите, които бяха очертани. Тези проблеми са  водещ фактор българското образование да бъде в плачевно състояние.

“Културата не се учи, културата се възпитава” беше заключението от културния панел на събранието. Липсата на достатъчно финансиране в сферата на културата, лошото съхранение на българското изкуство и наследство са част от проблемите, които създават граница между младият човек и българската култура. Нашата основна задача е да дадем реален достъп на младите хора в България до българската култура. На въпроса „Как?” – ние искаме да получим „Културен чек”, дискусията да влезе в пленарна зала. Няма да позволим управляващите да отхвърлят законопроекти, които обогатяват младите хора в България. Неморално е да отхвърлиш предложение, което да отхвърля възможността всеки млад човек,  навършили пълнолетие да получи „културен чек на стойност” 200 лева. С тези пари младежите да могат да посещават театри, музеи, галерии и концерти безплатно, с държавна субсидия.

Единодушно бе мнението на членовете на комисията, че за да се подобри българското образование,  трябва да се предприемат мерки за контрол на разпределението на средствата, свързани с намирането, стимулирането и осигуряването на нови млади кадри в сферата.

Относно здравеопазването, панелът от млади хора, членове и симпатизанти на партията, смята, че проблемът със спешната помощ може да бъде решен, като се направи преразпределение на спешните центрове, а там където има, те да бъдат обновени. Комисията намира и решение на проблемите с трудово- експертните лекарски комисии чрез спешна промяна в критериите. Нужно е да бъдат преразгледана последната наредба за лекарска експертиза, а относно липсата на парамедици това може да бъде решено чрез създаването на отделен фонд за специализантски програми.

Резултатите от форума далеч не са думите на няколко човека, вътре в партията, подчертават от МО на БСП. Те събират все повече подкрепа сред младите хора под 30 години, които напускат страната, уплашени от ширещата се простотия и липса на социална политика за тях, родителите и децата им.

„Младежкото обединение в БСП показва, че решения могат да се намерят, само да има кой да ги изпълни. Нашата комисия е отворена за всеки млад човек, който иска неговата идея да бъде чута – идея, която да бъде свързана с разрешаването на проблемите на младите хора в сферата на образованието, културата и здравеопазването.” бе категоричен председателят на комисията по „Образование, култура и здравеопазване” Станислав Стоенчев. Станислав е член на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП и е учител по професия.