sidorova

Кристина Сидорова: Моята кауза са младите хора и тяхното бъдеще

Кристина Сидорова е кандидат за народен представител в 7 МИР – Габрово. Можете да я подкрепите като гласувате за нея с №10 в интегралната бюлетина и преференция №2.

Здравей, Кристина, би ли се представила с няколко думи на нашите читатели?

Казвам се Кристина Сидорова, на 35 години съм.  Завършила съм „Комуникационна техника и технология“ като бакалавър и магистратура „Управление на човешките ресурси“. Владея немски и английски езици. Областен координатор на БСП в Габрово съм. Общински съветник съм, а от три години съм Председател на ОбС на БСП Габрово. Майка съм на 12-годишен син.

Един от най-важните въпроси, който искам да ти задам е: ЗАЩО БСП? На политическата сцена в България има много други политически формации.

Преди повече от 12 години съдбата ми поднесе редица изненади. От човек планиращ  да живее в София се оказах за дълго отново в Габрово. Идвайки си тук и започвайки отново, за първи път се сблъсках с идеите и каузите на БСП. Запознах се с хората, които ги изпълват със съдържание, и разбрах, че това са и моите идеи. Разбира се, семейството ми е с леви убеждения, но не това беше водещото при избора ми. Справедливостта, солидарността и свободата, принципите, на които залага БСП, са и мои основни принципи в живота.

Как ще се промени твоят град Габрово, ако БСП спечели на 26 март?

Убедена съм, че, спечелвайки изборите на 26 март, БСП ще работи с целия си потенциал за развитието, не само на Габрово, но и на цяла северна България. Знаете, че вече има големи диспропорции в развитието на северна и южна България. Има и проекти, не само в Габрово, но и в другите градове от областта, които трябва задължително да бъдат осъществени – такива са решаването на проблема с водоснабдяването на Севлиево, тунела под Шипка, размразяване строителството на язовир Нейковци в Трявна, борбата с безработицата в Дряново.

Един от ресорите, по който ти активно работиш е образование. Каква оценка би дала на българското образование към настоящия момент? Достатъчно модерно и адекватно ли е то на фона на динамиката, в която живеем?

Няма да е пресилено, ако кажа, че Новият закон за предучилищното и училищното образование е абсолютно неадекватен и затрудни и без това нелеката професия на учителя. От него страдат, и деца, и учители, и родители. Образованието, което е било един от стожерите на българщината, трябва отново да заеме полагаемото му място. На всички е ясно, че само с добре образована нация ние имаме бъдеще като държава.

Според теб, какви конкретни мерки могат да се предприемат, за да се скъси дистанцията между университетската скамейка и работното място?

Образование, обвързано с нуждите на бизнеса, изработване на национална карта „Образование – икономика”, изработена от държава, общини и бизнес, утвърждаване на държавна  поръчка в университетите, основана на планиране на нуждите от работна сила с определени квалификации  и специалности – това са само част от конкретните идеи, които КП „БСП за България” предлага в предизборната си платформа.

Какво е усещането да бъдеш жена в политиката? „Полата” повече помага или пречи?

Както и в много други сфери, така и в политиката хората се делят на професионалисти, работещи със сърце и душа, и такива, които работят без  желание. Дали си жена или не, поне аз не съм усещала да има голямо значение. Може би понякога женският чар по-скоро помага.

Как поддържаш баланса между това да си майка и политик?

Честно си признавам, че ми е много трудно. Честите пътувания, срещите, събранията заемат голяма част от времето ми, но винаги успявам да намеря няколко часа за моя син. Нашата работа няма работно време и винаги се появяват нови и нови задачи, но се опитвам къде по-успешно, къде по-малко да  поддържам баланса. Факт е, че  от ангажиментите ми най-много страдат най-близките ми.

Каква е Вашата кауза?

Младите хора и тяхното бъдеще и каква България трябва да имаме, за да предпочетат да останат тук.