pernik

Кръгла маса, посветена на 126-тата годишнина на БСП, се проведе в Двореца на културата в Перник

Кръгла маса на тема „БСП 126 години по-късно и съвременните представи за социализма“, организирана от областния съвет на БСП – Перник, Движението на жените социалистки в БСП и Движението на ветераните в БСП се проведе в Двореца на културата в Перник.

Конферентната зала бе препълнена с перничани и жители на областта, които дойдоха, за да чуят заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов, проф. Искра Баева, проф. Максим Мизов, доц. Евгени Кандиларов, доктора по политология Боян Балев, бившите народни представители и председатели на общинския и областен съвет на БСП – Перник Ненко Темелков и Димитър Дойчинов и областният координатор на МО в БСП – Перник Милена Милошева.

Гости на събитието бяха народните представители от БСП Станислав Владимиров и инж. Любомир Бонев и ген. Бриго Аспарухов.

„За разлика от нароилите се партии-проекти и псевдодемократични „спасители” ние, българските социалисти, сме хора с мисия и призвание“, каза председателят на ОблС на БСП – Перник Валентин Петков при откриването на форума. Той добави, че българските социалисти, които са в крак със съвременните европейски тенденции, не забравят идеалите, заради които партията съществува и не се отказват от мечтите си, както не се отказаха и онези мечтатели през 1891 г. „Ние сме партия на съзиданието, която защитава хората и затова въпреки всички пречки и перипетии нашите идеи ще пребъдат“, категоричен бе Петков.

„Нужна е промяна на социално-икономическия модел, защото в момента страната ни е с възможно най-дясното общество в цяла Европа и всичко е частно – енергетика, отбрана, сигурност“. Това каза зам.-председателят на парламента Валери Жаблянов.

Той заяви, че България се нуждае от съдържателна промяна, която БСП може да разработи. Жаблянов обясни, че социализмът е идеология, която проповядва равенство, образование и здравеопазване за всички, сигурност за домовете ни и достойни старини за родителите ни. „Социализмът няма нищо общо с това, което се опитват да ни покажат днес много политици на прехода, и с грабежа, който бе извършен след 1989 г.“, категоричен бе той.
Със своите изказвания гостите обхванаха много теми свързани с историята на БСП и социалистическите идеи. За левите идеи в миналото и настоящето говориха проф. Искра Баева и проф. Максим Мизов, доц.

Евгени Кандиларов преоткри социалистическия Перник и България във времето след Втората световна война. Инж. Ненко Темелков показа данни за това как неолибералната политика след 1989 г. се е отразила на икономиката и демографията на област Перник. „Бяха закрити ключови предприятия за българската икономика като заводите „Кристал“ и „Пектин“, младите хора нямаше къде да работят и затова Пернишка област започна да се обезлюдява“, каза той и добави, че ако тази политика и социалният модел не се променят в следващите 40 години в България няма да останат българи. Пред препълнената зала Милена Милошева изнесе доклад за ценностите на обществото и правото и задължението на левицата да ги защити, а Димитър Дойчинов и д-р Боян Балев очертаха теоретическата и практическата граница на социализма и българските особености на социалистическата идея.
Кръглата маса бе закрита от ген. Бриго Аспарухов, който благодари на всички присъстващи за това, че за пореден път са показали, че социалистическите идеи са актуални и днес.
Гости на събитието бяха и председателите на общинските съвети на БСП в Перник, Радомир и Брезник – Кирил Леонов, Георги Георгиев и Венета Петрова, общински съветници, кметове на кметства, бивши кметове на общини от областта.