luchezar

Лъчезар Лазаров: Гражданите и държавата са еднакво отговорни за запазването и поддръжката на българските паметници

Предоставяме на Вашето внимание интервю с Лъчезар Лазаров – общински съветник от БСП в град Етрополе. Преди по-малко от месец Лъчезар се включи в инициативата “Паметните места на България”  реставрира оръдие от периода на Освободителната война, което отдавна е поставено пред градския музей на Етрополе.

Младият социалист съвсем сам, без да иска помощ от общината или други граждани, запретна ръкави и допринесе за запазването на един важен елемент от историческата памет на общината. Попитахме Лъчезар защо е решил да се захване с това, каква е значимостта на оръдието за Етрополе и какви положителни промени иска да види в своя град. Повече от нашия разговор можете да прочетете тук. 

Здравей, Лъчезар, представи се с няколко думи!

Здравейте! Казвам се Лъчезар Христов Лазаров. От град Етрополе съм. В момента завършвам “Разработка на полезни изкопаеми” в МГУ “Свети Иван Рилски” – гр. София. Работя в рудник Елаците като машинен оператор на обработка на руда и вулканизатор на гумено-транспортни ленти.

Защо реши да подкрепиш инициативата „Паметните места на България”?

Интересувам се от историческите паметници в България и смятам, че трябва да се съхраняват и поддържат, за да може историята да се помни.

Ти направи уникален жест към община Етрополе, реставрирайки напълно безвъзмездно оръдие, част от експозицията на музея в града. Защо?

Всеки ден минавам покрай това оръдие, чувам неудовлетворението на хората, че оръдието стои вече 2-3 години в окаяно състояние, застрашавайки здравето на малките деца, които си играят около него. Говорихме с директорката на музея, попита ме колко средства ще трябват, за да се възстанови. Отговорих, че ще го направя безвъзмездно и се захванах с възстановяването.

Ти си общински съветник, но се зае с това начинание напълно сам. Защо не потърси съдействие от община Етрополе?

Защото в живота си съм свикнал да не търся чужда помощ.

Как избра именно този символ на българската история? Има ли специална стойност за теб лично?

Избрах именно този символ, защото е един от паметниците на културата в град Етрополе. Разбира се, че има специална стойност, както за мен, така и за останалите жители на град Етрополе.

Може ли да ни разкажеш малко за оръдието?

Като артефакт от Освободителната война, това оръдие напомня на поколенията, че и Етрополе е със свой дял във войната. Някои го смятат за копие на тогавашните оръдия, за други е автентично и вероятно е прекосило Балкана при връх Баба над Етрополе.

По твоя преценка има ли и други исторически паметници в общината, които имат нужда от реставрация?

Да, има още няколко паметника, които се нуждаят от ремонт.

Кои са приоритетните политики, които е важно да бъдат реализирани в община Етрополе?

Едно от основните неща, които се нуждаят от подобрение, е пътната инфраструктура.

Кой е отговорен за паметниците на България – гражданите или държавата?

Гражданите и държавата са еднакво отговорни. Гражданите трябва да се стремят да пазят и да не разрушават паметниците на културата, а държавата трябва да се грижи финансово за тяхната поддръжка.