lalokirilov

Лало Кирилов: Не продавайте гласа си, защото така продавате бъдещето си

Лало Кирилов е кандидат за народен представител в 26 МИР – София – област. Можете да го подкрепите, като гласувате за него с №10 в интегралната бюлетина и преференция №10. 

Здравей, Лало, би ли се представил с няколко думи?

Здравейте, казвам се Лало Георгиев Кирилов, на 34 години съм, неженен. Завършил съм НБУ, специалност “Финанси и Финансов мениджмънт”. Работил съм в “Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД, асистент корпоративни финанси и счетоводител във водещата международна фирмa “Крестън Булмар” ООД. В периода 2013 – 2015 г. бях зам.- председател на управителния съвет на болнично заведение. В момента се занимавам с частен бизнес в сферата на счетоводството.

 

Защо БСП?

Член на БСП съм от декември 2008 година. Тогава на всички бе ясно, че ГЕРБ и Бойко Борисов ще спечелят предстоящите през лятото на 2009 г. парламентарни избори. Въпреки това виждах в БСП единствената партия, предлагаща смислени идеи за бъдещото развитие на държавата и разполагаща с голям интелектуален потенциал. Това я направи моята партия. Такава е вече 9 години. Изборът ми бе осъзнат, а не продиктуван от някаква семейна принадлежност.

БСП е партията, защитаваща интересите на всички нас, трудещите се хора.

Радвам се, че все повече се отваря към младите и те я припознават като своя.

 

Какви са проблемите на младия човек в община Пирдоп? Има ли млади, може би трябва да попитам първо, и от какво се препитават?

Въпреки големите индустриални предприятия в Средногорието и в частност Пирдоп, младите все по-трудно намират работа. Това е резултат от неадекватната образователна политика в последните години. Начинът на финансиране, парите да следват ученика, тоест количеството пред качеството, доведе до спад в нивото на обучение. Въпреки това средствата не са достатъчни за трудови възнаграждения, осъвременяване и дори необходимата издръжка на материалната база. Това трябва да бъде променено.

 

Кои са конкретните мерки, които БСП  предлага, и които биха помогнали на Пирдоп да преодолее проблема с безработицата?

Безработицата в Пирдоп и района не е голяма към момента, но в бъдеще два от трите големи работодатели очаквано ще затворят врати заради изчерпване ресурсите за дейността им. Това няма да се случи през следващите две или три години, но прогнозите сочат гратисен период от десет или петнадесет години. Не звучи да е твърде скоро, но не е и толкова далеч. Реалните обстоятелства налагат да се направи пространен анализ и да се вземе предвид, че районът ни не може да се превърне в земеделски или туристически център. Необходимо е да започнем да привличаме нови индустриални инвеститори. Смятам, че тук може да помогне записаната в програмата мярка, целяща създаване на фонд “Индустрия”. С помощта на държавата и средства от този фонд може да бъде подпомогнато изграждането на нови предприятия в същите или близки индустрии, за които има работещи и подготвени хора от района.

 

В едно свое интервю ти казваш, че задълженията, които е натрупала община Пирдоп, са в огромен размер и ще отнеме няколко мандата да бъдат изплатени. Каква е сега ситуацията? Какво може да се направи за стабилизирането на местната икономика?

Това бе позицията ми още през 2015 година, за съжаление ситуацията не се е променила съществено. Все по-голяма част от общините в България започват да страдат от подобен проблем. Просрочените дългове на общините за последното тримесечие на 2016 г. са в размер на 200 млн. лв. Това е следствие от налагането на законови ангажименти на общините, без релевантно  финансиране. Типичен пример от началото на 2017 г., е увеличението на заплатите на учителите без да бъде променен размерът на държавната субсидия. Това означава, че училищата ще трябва да режат средства от другите пера в бюджета, или общините да ги дофинансират. Повечето от общините обаче и без това изпитват трудност да отделят допълнително средства. Тук е мястото да спомена моя приоритет, който е свързан с промяна във  финансирането на общините. Смятам, че част от корпоративният данък на фирмите и данъкът върху доходите на физически лица трябва да остават в бюджетите на местната власт. Това ще бъде изключително полезно за региона и за малките общини като цяло. По този начин жителите от малки населени места ще бъдат стимулирани да се развиват като специалисти там, където са израснали и са се изградили като личности. Освен това кметовете ще имат по-добър финансов ресурс за подобряване средата на живот, а оттам и по-лесно ще намират инвеститори, които да развиват производства. Привличането на външни фирми също ще доведе до увеличение на приходите на местната власт, в резултат на което ще има по-голям потенциал за подобрения в населените места, които ще ги направят по-привлекателни както за живеене, така и за инвестиции.

 

Бидейки част от УС на “МБАЛ-Пирдоп” за периода 2013-2015г., какво мислиш за спешната помощ? Адекватна и навременна ли е? Какво може да се направи, за да бъдат спасени повече човешки животи?

От януари 2015 г. не съм част от УС на “МБАЛ-Пирдоп” АД, но смятам, че основен фактор за състоянието на здравеопазването е недоброто преразпределение на финансите и липсата на кадри. В началото на втория ми мандат 2015 – 2019 като общински съветник в Пирдоп, приехме и изслушахме ръководителя на Спешната помощ за София – град и София – област. Той поиска общината да предостави безвъзмездно имот в близост до общинската болница, на който да бъде изграден и оборудван по европейски програми модерен спешен център. Взехме решение и Общински съвет предостави такъв имот, но вече година и половина няма нищо направено. Тук отново се демонстрира липсата на инвестиране и финансиране в човешки ресурси и подходящо съвременно оборудване и консумативи. Повече средства трябва да бъдат насочени в Спешната помощ, в държавните и общински болници. Особено важно е правилното им разпределение, дефиниране на приоритети, в съответствие със спецификите на заведението и района, който обслужва и въвеждане на строг контрол на процеса по харченето им.

 

Кое те вдъхновява?

Идеята, че мога поне малко да бъда полезен на родината си.

Вдъхновява ме възможността да работя за Промяната, в екип от личности с идеи, интелектуален потенциал, заряд от енергия и всеотдайност.

Вдъхновява ме всеки градивен човек, особено ако е млад и търси баланса между опита на зрелите и непокорната креативност на възрастта си.

Вдъхновяват ме моите приятели и всички хора, с които се срещнах на предизборните събития, защото разбрах, че те искат и се борят да живеят в една по-справедлива, по-сигурна, икономически и културно развита България. Надеждата, която видях в техните очи и вярата в моята партия и в частност към мен самия, че имаме потенциала и волята да го направим е моето вдъхновение и персонална отговорност.

 

Какво би казал на младите хора? Защо трябва да гласуват за теб на 26 март?

Приятели, отидете да гласувате, въпреки преобладаващата апатия. Това е изключително важно, защото е акт на вашата свободна воля и участие във вземане на решението “Кой и как ще управлява държавата”.  Необходимо е да сте активни, ако искате да се обръща внимание на вашите проблеми.

Второ – Не продавайте гласа си, защото така продавате бъдещето си.

И накрая, но не на последно място, бих се радвал да харесате личните ми качества и  приоритети и да ме подкрепите. За мен ще бъде чест ако Вие, младите хора, разпознаете в мен своя достоен представител и гласувате на 26.03.2917г. с номер 10 за партия и 10 за личност.