FB_IMG_1489153633295

Любомир Паунов: Нашето място, на младите лекари, е тук в България!

Любомир Паунов е кандидат за народен представител в 16 МИР – Пловдив град. Можете да го подкрепите, като гласувате за него с №10 в интегралната бюлетина и преференция №5. 

Здравей Любо, би ли се представил с няколко думи.

Казвам се Любомир Паунов, на 28г. Завършил съм медицина в МУ-Пловдив. От 2013г. специализирам хирургия в УМБАЛ „Св.Георги“, гр.Пловдив, а от 2014г. съм асистент в същата катедра. Член съм на УС на РЛК – Пловдив и Ротаракт Пловдив – Пълдин. Аз съм трето поколение лекар и медицината ми е призвание. Никога не съм имал дилема дали да се занимавам с това. Медицината и по-скоро, хирургията, ми е в кръвта. За тази специалност, винаги съм твърдял, че трябва да си убеден, че искаш това. С натиск не става! Освен, че тази професия е свързана със спасяването на човешки живот, което е изключително, тя е за мен и едно голямо предизвикателство, изпитание и необятна сфера, която никога не можеш да обхванеш изцяло, винаги има нещо ново, което да видиш и научиш, винаги трябва да си в крак с новостите, защото по този начин се развиваш и израстваш като лекар.

Не мога да не те попитам: ЗАЩО БСП. На политическата сцена в България има много други политически формации?

Аз съм член на БСП още от 18-годишен. И тук съм трето поколение социалист. Считам, че на тази възраст, на която бях, това е напълно резонно, защото точно младите хора са със социални убеждения и идеи по целия свят! Вярвам, че човек се ражда социалист, защото иска качествено образование и работа, отговаряща на това, което е следвал! Това може да се осъществи само от една социална партия като БСП. Сега, 10 години по-късно, продължавам да членувам и да се занимавам активно, защото съм убеден, че само тя защитава интересите на хората, само тя има ясни каузи, а не облагодетелстване само на определен кръг от хора. Трябва най-сетне да разберем, че новото не означава по-добро!

Въвеждането на пръстовите отпечатъци в болничните заведения цели превенция на здравната каса от фиктивни хоспитализации. Тази мярка адекватно решение ли е на финансовите злоупотреби и, ако не какво би предложил?

Със сигурност не е най-доброто решение, защото пръстовият отпечатък е и биометричен идентификационен показател. Не е необходимо въвеждането на скъпа система за контрол на харчовете, след като има достатъчно други механизми. Събирането на биометричен материал засяга пряко правата на българските граждани, защото няма гаранции, че с него няма да се злоупотреби или самият софтуер да бъде пробит. По всяка вероятност това, което се говори в медиите не е реалната цел на тази система, а може да се прави дори и за да се облагодетелстват някои близки фирми. Ясно е че, пръстовите отпечатъци няма да спрат злоупотребите и няма да решат проблемите на здравеопазването в България. Тогава с каква цел се прави това? Какво става, ако пациент откаже да си даде отпечатъка, ако е в състояние на шок, ако има изгаряния по ръцете или липса на пръсти?

Има много по-важни и ефективни стъпки, които може да се направят, за да се подобри системата.

Кога ще се въведе най-после здравната карта? Колко голяма трябва да бъде легловата база за всеки район? Някои области като Пловдив имат голямо пренасищане и тук е моментът да си зададем въпроса кога ще се създадат ясни критерии за създаване на ново здравно заведение или дали те изобщо се спазват?

Как би коментирал скандалната ситуация, която скоро бе оповестена в медиите за извършването на ненужни операции и премахването на здрави органи в онкодиспансера в Пловдив.

Трудно е да се изкаже категорично мнение по този въпрос, но категорично няма да се съглася, че лекарите били убийци и измамници, както и с други подобни дефиниции, които за мен целенасочено се наслагват в медийното пространство по време на управлението на ГЕРБ. Коментира се, че всичко това е и с определена цел, за облагодетелстване на определени болници! Има проверки, които текат, все още не знам дали са оповестени техните резултати!

Каква оценка би поставил на условията в болничните заведения в България, в които трябва да бъдат спасявани човешки животи?

За голямо съжаление, в общинските и областните болници, които са на загуба, условията няма как да бъдат прекалено добри и конкурентни на повечето частни болници! Но тук идва и основният проблем – защо споменатите  болници са на загуба и имат непреодолими дългове, а частните са на печалба? Дали въпросът е само в добър мениджмънт или проблемът се корени много по-дълбоко!!

Липсата на качествена апаратура не лишава ли специалистите ни от възможността да извършват „блестящи” операции, които се извършват в много други държави в Европа?

Разбира се, че ги лишава. Винаги съм твърдял, че в България се получава едно от най-качествените обучения по медицина в Европа. Медицинският университет в Пловдив, който съм завършил аз, е на едно високо европейско ниво! Съвременната медицинска апаратура е много важна за развитието на лекарите и медицината като цяло. А като няма пари, няма как да се закупи и най-добрата такава и независимо от качественото обучение, изоставаме в технологично отношение!

Как според теб здравната реформа, започнала в България преди 17 години, се отрази/отразява на здравеопазването ни?

Така, че то на практика вече почти не съществува. Винаги си мислим, че не може да стане по-зле, но всяка следваща година е по-лоша от предходната. Причината за това е, че няма реална реформа. Всичко е хвърляне на прах в очите на хората! Не трябва само да даваме обещания, а когато отидем в Парламента да ги защитаваме и изпълняваме!

Смяташ ли, че частните болници са твърде много в България и достатъчно прозрачна ли е дейността им?

В България, за около 7 милиона души, има над 400 болници, а за сравнение, в Германия, за 90 милиона, те са около 2000. Само частните болници са над 100. За съпоставка, в Холандия и Белгия, където населението е сходно, общият брой на болниците е под 100! Кому е нужно това! Отговорите ги знаем всички, но не искаме да си ги кажем. Тук трябва да зададем следните въпроси: Имаме ли ясни критерии и стандарти за създавана на здравно заведение и ако да, изпълняват ли се те, имаме ли фиктивни пациенти и измислени спешности при голяма част от тях!

Разкажи ни малко за твоята кауза, над която работиш от известно време- финансиране на млади специализанти по медицина.

Това винаги е бил и един от основните ми приоритети. 2015г. в Пловдив, организирах среща с народни представители и студенти по тази тема. Мисля, че постигнахме известен успех.

Благодарение на настойчивостта на съветниците от БСП-Пловдив, Пловдивският общински съвет гласува отпускане на 200 хиляди лева за 2017 година за финансиране на специализациите на млади лекари!

Финансирането на специализации на млади лекари в Пловдив беше и е основният ми приоритет като кандидат за общински съветник и независимо, че не успях да стана обещах, че ще направя всичко възможно, тази моя кауза да се осъществи. По този начин близо 20 нови специализанти ще имат възможност да започнат работа в някоя от общинските болници. Това може да се превърне в добра практика и в много други общини и по този начин да се направи важна крачка към намаляване текучеството на млади лекари от България и обезпечаване на кадровия дефицит в нашата страна!

Кой е най-големият ти вдъхновител в живота?

Най-големите ми вдъхновители винаги са били семейството ми и близките хора, моите учители и приятелите, на които мога да разчитам!

Какво би казал на младите лекари? Защо трябва да останат и да практикуват в България?

Независимо от проблемите със здравеопазването, които имаме, негативното отношение на хората към лекарите, което за мен е абсурдно и фактът, че заплатите на българските лекари са несравними със средните за Европа (там тя е 9-10 пъти по-висока), считам, че всеки човек си тежи на мястото, а нашето място, на младите лекари, е тук в България. Независимо дали ще стана народен представител или не, аз обещавам, както и когато бях кандидат за общински съветник, че ще продължа да работя за едно по-добро бъдеще и перспектива за младите лекари! Затова, на 26-и март за град Пловдив – с №10 в интегралната бюлетина и №5 за преференция!