kaloyan

Какво е Менторс БГ?

Искаме да ви запознаем с Калоян Георгиев – един млад и амбициозен българин, който е съосновател на платформата Менторс БГ. Повече за Калоян и за неговия проект можете да разберете тук.

Здравей, Калоян, би ли се представил с няколко думи?

Здравейтe! Благодаря за нашата среща и възможността да споделя за програмата Менторс БГ. В момента живея във Великобритания и завършвам специалност „Международни отношения”. Стажувал съм в политическия, административния и неправителствния сектор в България, както и в системата на ООН. Интересувам се от геополитика и международна търговия. Член съм на БСП и съосновател на Менторс БГ – единствената платформа за менторство в България, с участието на топ фигури от политиката, финансите и бизнеса.

Заедно с твоя партньор Димитър Стоянов стоите зад амбициозния проект Менторс БГ, за който вече спомена. Как се стигна до тук? Какво ви мотивира да инвестирате време, енергия и средства именно в тази идея?

Планирахме Менторс БГ като отговор на предизвикателствата пред младите да открият пътя след завършване на висше образование. Като студенти ние се сблъскахме с това и това ни мотивира да създадем условия, чрез които да подпомогнем останалите. Шансът да общуваш с личности от обществения живот на страната и да подбереш талантливи студенти, които да се докоснат до същото, носи удовлетворение и емоция.

Най- вероятно проектът би пожънал изключителен успех в чужбина, но все пак вие решавате да го развиете в България. Защо?

България се нуждае от усилията на всички ни, за да издържи на натиска, който идва от процесите в света. Глобализацията дава ред предимства на държавите, които са готови за нея. В днешните условия, за да бъде конкурентна и да разширява своите позиции, България трябва да открие и да развие ново поколение лидери, които да работят за нейния успех. Менторс БГ изгражда приемственост между лидерите днес и тези, които ще поемат щафетата утре.

Разкажи ни малко повече за Менторс БГ. Как става подборът на участниците, говорейки, и за самите ментори, и за студентите?

Програмата е отворена за студенти и осъществява подбор на база мотивация и биография. Наясно сме, че студентите правят първи стъпки в професионален план и опитът им е ограничен. Наред с това избираме активните и тези, които осъвместяват ученето със стажове и доброволчески инициативи. Каним ги на интервю, на което обсъждаме мотивацията им и конкретно измеренията, върху които ще се фокусират в работата с ментора. По отношение на самите ментори, избираме ги в три направления – политика, финанси и бизнес. Смятаме, че това са стълбовете, около които се гради всяко общество. Сред тях разбира се е и културата. С времето ще разширим проекта, така че да обхване и този сектор.

Кои са менторите и към кои от тях участниците проявяват най-голям интерес?

Менторите са разпознаваеми личности в България. За справка с имената можете да влезете на www.mentors.bg. Някои от тях са базирани в страната, а други – в чужбина. Удивително е колко успели българи се намират извън България. Към момента интересът е балансиран и трудно можем да откроим конкретни ментори. Заедно с това, логично е личностите с повече обществена разпознаваемост да привличат по-сериозно внимание.

Каква е разликата между една стажантска програма във фирма/организация и програмата, която предлага Менторс БГ?

Разликата със стажантската програма е, че ние даваме свобода на участниците,  да работят по това, което искат. Освен това, работата с изявени професионалисти носи повече дивиденти, отколкото тази в организация или фирма. Ако трябва да го кажем по различен начин – черпи се знание от извора.

Начинът, по който вие предвиждате протичането на програмата, е по- скоро в дискусионна форма. Практическите задачи обаче няма ли да бъдат по-полезни за участниците?

Програмата ни предлага и практическо обучение, което е по желание на участниците и възможността на менторите. Не сме заложили твърди рамки да е само теоритично. Има възможност за прекарване на определено време на работното място на ментора, както и комуникация по конкретни точки от дневния му ред.

Каква е продължителността на програмата?

Програмата се реализира в рамките на една година, през която са заложени публични събития, семинари и друг тип дейности, в синхрон с нашите партньори.

Чрез Менторс БГвие свързвате участниците с хора, заемащи високи позиции в различни сфери, но такъв тип контакти могат да бъдат открити и в други социални платформи.  Какво Менторс БГ предлага в повече?

Определяме Менторс БГ като образователна платформа. В днешния свят при достатъчно активност има шанс за контакт с всеки. В случая говорим за договорен, интензивен и взаимнополезен контакт, който да разшири перспективата на участниците. Факт е, че в България съществуват и други менторски програми. Нашият акцент обаче е менторите да са доказани професионалисти и разпознаваеми личности, а не студенти, както при останалите.

Кога стартирате официално?

Стартът е през есента на 2017 г.

Ако трябва да посочиш едно име, за личност, която искаш да бъде твой ментор, кое би било то?

Изучавам и се развивам в полето на дипломацията. Трудно мога да реагирам с едно име, но вероятно мога да опиша личността, с която бих се радвал да общувам. На първо място е достъпността. Често пъти високият имидж заслепява успелия и той се абстрахира от света, в който живее. Умението да запазиш себеобладание и да продължиш да си човек е много ценно. След това е откритостта. Навярно менторът не може да разкрие всичко, което знае, пред подрастващия, но съветът е съвет, когато е съдържателен. Накрая е опитът. Успешният човек, който сам е извървял пътя, винаги си личи.

Как младите хора могат да се свържат с теб или да кандидатстват по програмата Менторс БГ?

Кандидатстването става на нашия уебсайт, чрез попълване на форма. Приветствам всеки, който иска да се свърже с мен. Активен съм в повечето социални мрежи.