newLogo

Младежите от БСП Перник набират средства за Националната астрономическа обсерватория в Рожен

Младежкото БСП в Перник се включва в дарителската кампания за набиране на средства за обсерваторията в Рожен. Младите социалисти обявиха своята подкрепа за Астрономическия комплекс преди 2 седмици на пресконференция в централата на БСП.

“Разбира се, науката не е приоритет на правителството на ГЕРБ, затова и финансирането на Националната обсерватория от държавния бюджет не е достатъчно. Това не ни учудва, подобна политика срещу българската наука бе започната още в първия мандат на ГЕРБ, когато искаха да закрият БАН. Ние се включваме в инициативата за набиране на средства за поддръжка на материално – техническата база на астрономическия комплекс, като поставяме кутии за дарения на две места в града. Призоваваме всички, които могат, да съдействат на емблематичната за българската наука Астрономическа обсерватория.”, споделиха младежите от БСП.

Кутиите за дарения са поставени от днес, 02.10. в бар “Епицентър” и в денонощния магазин “234” на ул. “Стомана” 4 в кв. Изток.

Националната астрономическа обсерватория Рожен е най – големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа. Открита е през март 1981 г. и е звено от Института по астрономия към Българска академия на науките.

Източник: www.zapernik.com