IMG_20171210_162726

„Младежка заетост“- кръгла маса по повод „105 години Младежко социалистическо движение“

Дунавската перла – Русе бе домакин на кръгла маса по повод „105 години Младежко социалистическо движение“. Темата на дискусията бе „Младежка заетост“. Освен официалните гости – Крум Зарков, Пенчо Милков и Георги Стоилов – народни представители от ПГ „БСП за България” в 19 МИР – Русе, Вяра Емилова – секретар на ИБ на НС на БСП, Вероника Делибалтова – председател на МО в БСП и Николай Бериевски – международен секретар на МО в БСП, участие във форума взеха и гости от цяла северна България.

В темата на дискусията, Вероника Делибалтова припомни за добрите европейски практики обединени под общото наименование „Европейски младежки план”, за които левицата настоява за прилагането им от трибуната на Народното събрание, а именно „Културен чек” „Младежка гаранция” и „Детска гаранция”. Тя представи и тези, които вече са намерили успешно приложение като програмата „Младежка заетост” на Агенцията по заетостта.

Крум Зарков, от своя страна, разшири обхвата на дискусията с представянето на изготвения от него и Антон Кутев законопроект за „Културния чек”, кауза около която са обединени не само народните представители от БСП, но и много млади хора. Целта на законопроекта е всички младежи, навършили 18 години през 2018 г. да получат финансова подкрепа от държавата в размер на 200 лв. и да имат възможност да посетят различни културни събития, в това число – кино, театър, концерти и др.

Предложения и много идеи произлязоха и от другите участници в дискусията. Те призоваха управляващите да обърнат внимание на проблемите с връзката между образованието и пазара на труда, неграмотността, ниските доходите, демографската криза, както и на обезлюдяването на по-малките населени места.