newLogo

Младежкото обединение в БСП с инициатива срещу рушащите се паметници на културата във Велико Търново

Българската история и национално самочувствие са по-важни от ограничения бюджет за култура в България, заявиха членовете на Младежкото обединение в БСП-Велико Търново в отворено писмо до министъра на културата и кмета на Община Велико Търново.

Причината за сигнала е в спешната необходимост двете институции да предприемат мерки за запазване на сградите в старата столица на България.

„Със съжаление искаме да Ви уведомим, че голяма част от къщите в старата част на Велико Търново са в плачевно състояние. Те са архитектурен ансамбъл – паметник на културата, формиращи облика на старата българска столица. Това са къщите, които десетилетия вдъхновяват поети, художници, гости на града“, пишат младежите в писмото си.

Те изтъкват, че черната статистика показва, че ежегодно във Велико Търново рухват десетки къщи. „С просто око вече се виждат празните пространства в културния ансамбъл на града, разбитите фасади, падащите тухли и керемиди. Такива примери са десетки, а най-яркият от тях е състоянието на сградите по една от емблематичните улици – „Опълченска”.  Трасето е вход за старата столица от международния коридор Русе – Свиленград и посреща всички гости на града със смразяваща гледка от съсипан асфалт и рушащи се старинни сгради. Един недостоен пример за опазването на българските традиции и национални ценности“, се казва в писмото.

Младежкото обединение в БСП във Велико Търново изразява своята тревога и за родната къща на революционера Иларион Драгостинов в с. Арбанаси, чиято реставрация е започната от Стефан Данаилов като министър на културата, но не беше завършена от правителството на Бойко Борисов. В момента положените основи се рушат, а автентичната конструкция рухна преди няколко години, сигнализират членовете на Младежкото обединение.

„Напомняме Ви, че споменатите къщи са част от наследството на дедите ни, те са символ на българското величие и дух. Бездействието и подобно отношение на държава и община към такива паметници на културата буди разочарование във всички жители на старата столица“, казват още младежите.