Млади социалисти участваха в “Лятно училище” в Словения

През изминалия уикенд в град Портороз, Словения се проведе “Лятно училище”, организирано от Млади Форум – младежката организация на Социалдемократическа партия на Словения. Двама млади социалисти от България бяха специални гости на летния форум – Димитър Ганчев от Разград, който е член на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП и Веселин Христов – младежкият лидер на младите социалисти в Благоевград.

“Основната тема, която бе коментирана на форума “Лятно училище” в Портороз бе свързана с въпроса дали трябва да се снижи възрастовият праг за участие в избори на 16 години. Колегите от Словения правят подробни проучвания и събират множество мнения дали понижаването на прага за гласуване би донесло по-голяма избирателна активност в тяхната страна. Млади Форум заявиха, че с всяка година избирателната активност в тяхната страна намалява. Притесненията, които те срещат и които ние като представители на БСП споделихме е до каква степен тези млади хора ще позволят да бъде манипулиран техния вот. ” – заявиха двамата представители на Младежкото обединение в БСП, участвали в политическия форум в Словения.

“От друга страна обаче, съдейки от гледната точка на млади хора, занимаващи се с политика в България, живеем във времето на технологиите и на изобилието от информация. Правото на 16-годишните да гласуват би могло да стимулира тяхната политическа активност и желанието им да останат в България. Но най-силното ни притеснение, както на нас социалистите от България, така и на нашите колеги от Словения си остава корупцията. Корупцията и в двете държави се е превърнала в норма, в нещо нормално и правилно.” – бяха категорични младите социалисти. Веселин и Митко споделиха, че са представили пред младите си колеги от Словения проектът “Визия за България”. Те заявиха, че “Визия за България” отваря широка дискусия за едни от най- наболелите проблеми в България – проблемите с неравенството, бедността и социалното изключване. Младите социалисти заявиха, че основната цел на Визията е да промени цялостно моделът на управление в България.

“Огромни благодарности на нашите приятели от Словения в лицето на Андрей Омерзел , който е председател Млади Форум и Зига Чепе – генерален секретар. Млади Форум бяха наши гости на националния събор на Левицата – Бузлуджа 2018г. , взеха участие в младежката дискусия в град Казанлък – Младите на Балканите: “Мисия Остава”. Благодаря им от сърце, че на тяхното Лятно училище в Портороз те решиха да поканят именно нас. За поред път се убеждавам, че добрите взаимоотношения и съвместна работа с нашите приятели от Балканите, ще продължат и за напред.”- коментира председателят на Младежкото обединение в БСП – Николай Бериевски във връзка с отправената покана от младежката организация на Социалдемократическа партия на Словения.