христо

Христо Панайотов: Ще отделя половината си заплащане в местният парламент за обучение на млади управленци в местната власт.

Той е на 35 години, женен с 5-годишен син. Областен координатор на Младежкото обединение в БСП, финансов експерт, кандидат за общински съветник от БСП на община Бургас. № 25 номер в интегралната бюлетина и № 17 в преференциалната част. 

Какво ще е първото нещо което ще направите в новият общински съвет на Бургас?

От много време имам една идея – за по широко участие на младите хора в местната власт. Затова веднага след 25 октомври ще стартирам платена стажанска програма за младежи до 30 години за работа в общинският съвет на града ни. За мен това ще е своеобразно продължение на създената  „Младежка академия – местна власт”, която иницирахме още през месец май тази година.

Разкажете повече за този стаж?

След конкурс всяка година ще бъдат избирани по 4 стажанта, които в рамките на 3 месеца ще работят заедно с мен в бъдещият местен парламент и ще получават половината от възнаграждението ми като общински съветник. По този начин те ще разберат от първо лице как работи общинският съвет и разбира се ще допренесат със знанията си в развитието на Бургас. Така в  рамките на 4 годишният мандат 16 души ще бъдат част от местната власт.

Споделихте, че ще получават половината от заплатата Ви на общински съветник, това практика ли е?

Мисля, че не е широка практика – но за мен това няма значение. Все пак всеки трябва да получава адекватно заплащане за труда си, а те ще подпомагат моята дейност в съвета, така че е напълно нормално да получават половината от заплащането ми като съветник.

В началото на интервюто споделихте за създадената „Младежка академия – местна власт” ще споделите ли малко повече подробности?

В началото на месец май лансирахме идеята, която е  по предложение на структурите на Младежкото обединение в БСП в областта. Най-общо ще се създаде цикъл от 5 модула на обучение с около 20 участника годишно. Участници в първото издание на академията са младите кандидат общински съветници в Местни избори 2015. Първият модул ще е на 10 и 11 октомври. Аз смятам, че участието на младите хора в политиката не трябва да се ограничава до позицията им в листите на местни избори. Затова всеки един от участниците ще бъде част от последващата работа на групата ни общински съветници като експерт и ще даде своя принос към политиката на БСП в местният парламент.

В заключение?

Бургас гласувай #ЗаБСП и #ЗаПанайотов, за да има повече млади хора в общинския съвет на община Бургас.