diskusiapernik

Млади социалисти от Перник организираха дискусията „Геополитика и национална сигурност в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС”

„Геополитика и национална сигурност в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС” бе надсловът на дискусията, организирана и проведена от младежите социалисти в Перник.Освен млади хора от организацията, в дискусията се включиха общински съветници, членове на Областния и Общинския съвет на БСП – Перник, председателите на двете структури Валентин Петков и Кирил Леонов и председателят на Младежко обединение в БСП Вероника Делибалтова.

С лекторите ген. Бриго Аспарухов, проф. Светлана Шаренкова и проф. Димитър Иванов участниците разговаряха за състоянието на България, Европа и света, за българската национална сигурност и геополитическото място на страната в днешния несигурен свят. Сред въпросите се откроиха такива за общата европейска отбрана, за санкциите срещу Русия и до колко вредят те на Европейския съюз като цяло, за Македония и Турция, за ситуацията в Близкия изток и реакциите на ЕС, за новите учебници по История за X клас, за Истанбулската конвенция и др.
Младите социалисти заявиха желанието си подобни форуми да се организират по-често, защото външната политика и националната сигурност са от изключително значение, както за всички нас сега, така и за бъдещите поколения.