LogoBg1

МО в БСП – София област с позиция против разрушаването на Копривщица във вида, в който го познаваме днес

Младежкото обединение в БСП – София област излезе с позиция срещу премахването на статута на града като архитектурно-исторически резерват. Цялостната позиция можете да прочетете тук:

“Ние, членовете на Младежкото обединение в БСП в Софийска област категорично заявяваме несъгласието си към приетото решение на Общински съвет Копривщица, относно премахване на статута на града като архитектурно-исторически резерват.

Копривщица – който е бил веднъж, няма нужда да хвърля стотинка, за да се върне пак в скътаното градче с цветове на шевици, черги, шопски коила, калдъръмени тесни улички. Град, символ на български традиции и обичаи, град носещ славната история на България!

Именно затова изразяваме своите опасения, че премахвайки определения статут на града, горното описание ще остане в историята. От инвестиционното намерение става ясно, че мястото отредено за строителство се намира точно в началото на града, непосредствено след копривщенските порти, даващи началото на китното градче. Освен това изграждането на лифт и ски писти ще засегне терените, на които се провежда „Съборът на народното творчество”, показващ жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство. Изразяваме и съмнение в това, че в строителството на огромни бетонови сгради прозира добре замислена сделка за отклоняване на парични средства. Именно затова категорично заставаме зад позицията на общинските съветници от БСП в Копривщица, които са гласували „ПРОТИВ”  унищожаването на красивата природа и културното наследство на България!

Също така, считаме, че строежът на огромен спа хотел ще заличи изцяло местните туристически спални и малките семейни хотели, които дават възможност на туристите да се потопят в автентичната българска атмосфера, която може да се усети само и единствено в Копривщица.

Настояваме Общински съвет Копривщица да преразгледа своето решение и  напомняме, че общинските съветници са избрани, за да служат в интерес на гражданите, а не на собствени или бизнес интереси!”

ОБ на МО в БСП София област