Участие на представители на МО в БСП в Балканска лидерска кръгла маса

В периода 28 – 31 юли в Подгорица, Черна Гора се проведе Балканска лидерска кръгла маса, организирана от Международният съюз на социалистическата младеж. Домакини бяха младежката организация на Демократическата партия на социалистите от Черна Гора.

МО в БСП бе представлявано от Николай Бериевски, секретар „Международна дейност“ на НС на МО в БСП и Милена Милошева, член на НС на МО в БСП.Темата на мероприятието бе свързана с противопостяването на десния екстремизъм и обсъждането на политическата ситуация във всяка една от държавите от Балканския полуостров. На мероприятието присъстваха представители на младежки социалистически организации от Албания, Босна, Македония, Словения, Сърбия и Хърватия. България бе представлявана и от Младежката организация на партия Българска Социалдемокрация в лицето на нейния председател – Димитър Митев и Лора Любенова, секретар „Международна дейност“.

Мероприятието бе открито от г-н Душан Петрович – вицепремиер на Черна Гора.

Бе проведена и среща с министъра на европейската интеграция на Черна Гора – Александър Пейович в Министерството на външните работи на Черна Гора.

Българските делегати участваха активно в работата на конференцията, като предложиха и с пълно мнозинство приеха текст за ситуацията в България, който бе заложен в общата декларация на конференцията. Това е й приетият текст:

„България е една от страните от целия балкански регион с най-нисък стандарт на живот, най-голямата младежка миграция и най-голямо обезлюдяване на много от своите населени места. Корупцията и присъствието на представители на организираната престъпност в държавната власт са очевидни и дори посланикът на Франция в България заяви тази позиция директно в телевизионно интервю от 30 юли 2016“.

На мероприятието бяха проведени множество двустранни срещи между делегациите с цел задълбочаване и засилване на сътрудничеството на МО в БСП и останалите партии членки на Международният съюз на социалистическата младеж от региона.