goce delchev1

Николай Маринов: Избрах БСП, защото това е единствената партия, която работи за хората

Николай Маринов е кандидат за народен представител в 24 МИР – София. Можете да го подкрепите като гласувате за него с №10 в интегралната бюлетина и преференция №7.

Здравей, Николай, би ли се представил с няколко думи?

Казвам се Николай Маринов на 32 години от гр. София. Несемеен. Завършил съм немска езикова гимназия. Висшето си образование придобих в Университета за национално и световно стопанство със специалност „Международни отношения“. Продължих квалификацията си в Нов български университет, където завърших „Бизнес администрация“ и в Международно висше училище със специалност „Управление на проекти“. Професионалната си кариера започнах през 2008г. в Народното събрание на Република България, където до 2011г. бях последователно експерт и съветник в Комисията по европейските въпроси и Комисията по труда и социалната политика. Продължих кариерата си като експерт в Държавен фонд „Земеделие“, а вече от 5 години съм началник отдел в „Българска банка за развитие“.

Защо БСП? На политическата сцена в България има много други политически формации.

Избрах БСП, защото смятам, че това е единствената последователна партия, която работи в интерес на хората. Социалната политика е заложена в основите на човешкия бит. Справедливостта и възможността за един достоен живот са само част от нещата, които ме привличат да работя за лявата идея. Днешните поколения трябва да отдадем заслуженото на нашите предци, които са строители на съвременна модерна България. В БСП имах честта да се запозная с множество хора, които въпреки тежкия живот през последните 26 години намират надеждата и вярата в живота. Тези хора през сълзи на очи разказват как са дали най-хубавите години от живота си за да построят днешна България, с която ние да се гордеем. Смятам, че през последните години отричането на миналото е тежка обида за достиженията на нашите родители.

София е столицата на България и градът с най-голямо население. Би ли очертал трите най-големи проблема на София според теб? Какво конкретно може да се направи за решаването им?

София, като столица е и лицето на България. В сравнение с други европейски и световни столици тя изостава в развитието на туризма. Друг от проблемите е паркирането в централната градска част и инфраструктурата, като цяло. Смятам, че потенциала, с който разполага нашият град трябва да бъде развит и София да се превърне в една от водещите туристически дестинации. От друга страна за удобството на живущите и гостите на града е необходимо да бъде модернизирана инфраструктурата. В централната градска част следва да се разреши проблемът с паркирането, а в крайните квартали да се осигури редовен градски транспорт.

Нека изместим фокуса на разговора от София към Брюксел. Процесите като мигрантската криза и Брекзит в рамките на ЕС стават все по-осезаеми, това променя ли въпроса за ролята и мястото на България в ЕС?

Ролята на България би следвало винаги от присъединяването ни към ЕС да е равна на тази на всички страни членки, но за съжаление не е. Още повече, като външна граница на ЕС в момента България е доста притисната от мигрантската вълна от изток. Бягащите от военните действия мигранти от Сирия постепенно се замениха от икономически имигранти от други държави от изток включително и от държави в Африка. Нашата държава заедно с Гърция и Италия е една от най-засегнатите от този процес и ЕС трябва да покаже своята солидарност към нас. Брекзит е началото на един процес в ЕС, който се породи от тежката бюрократична машина в Брюксел. Фокусът на дневния ред на ЕС от солидарността, многообразието и общата цел на общността, бе изместен от тежки бюрократични процеси и не дотолкова популярни външни политики на съюза. Подписването на споразумението с Канада, мигрантската криза и санкциите срещу Русия са само част от проблемите. Днешният Европейски съюз на две скорости не е онзи, в който страните основателки са търсили единството. България трябва да има своята последователна и категорична позиция в рамките на ЕС и да защитава интересите на своя народ.

В духа на EXIT-ите, какво е мнението ти за изказването на Пол Маниет, че е желателно да последва “Полекзит, Унгрекзит, Румекзит, Булекзит”?

Изказването на премиера на Валония Пол Маниет е неаргументирано и несериозно. В случай, че действително някой от споменатите от него държави последват Великобритания, то това би било края на ЕС в сегашния му вид. Действително ЕС има тежки вътрешни проблеми, които трябва да бъдат решавани, а не да се бяга от тях. Националните държави присъединявайки се към съюза са приели съответните отстъпления от суверенитета си и би следвало да работят да бъде преодоляна проблематиката в съюза. Действително страните от източна Европа са в по-тежко икономическо състояние от другите, но именно това е идеята на солидарността в ЕС.

За икономическо развитие и растеж на една държава можем да говорим, когото тя има собствено производство. България е една от страните с почти липсващо такова. Как би коментирал тази ситуация и как политиката на БСП може да повлияе на този процес?

България беше от водещите промишлени сили в Европа, а в някой сектори и в света. За съжаление днешното производство е сведено до минимум. Икономиката се крепи само и единствено на услуги и търговия на дребно. Масовите стоки са внос, а тези собствено производство са твърде незначителни и с ниско качество. В нашата платформа залагаме като основен приоритет развитието на икономиката. Повече държава в икономиката не е лошо, а напротив – възможност за развитие. Предвиждаме създаване на „Национален финансов фонд“ под шапката на „Българска банка за развитие“ АД, който да обедини финансовите инструменти в България, а именно „Национален гаранционен фонд“, Фонд на фондовете, новите фондове „Индустрия“ и „Иновации“, както и Агенцията за експортно застраховане. Целта ни е да предоставим на бизнеса възможност да бъде обслужван на едно гише и по този начин, освен да му се спести време и нерви в тежки бюрократични процедури, да реализира и икономия от такси за обслужване. Чрез създаването на двата нови фонда целим да подпомогнем българския бизнес не само посредством кредитиране, но и чрез дялово участие в стартиращи предприятия.

Един от най-важните данъци в България, които плащаме е данък обществено мнение. Как гледат приятелите ти на това, с което се занимаваш?

Голяма част от приятелите ми са до мен в битката за България. Те не избягаха в чужбина и заедно учредихме една от най-успешните партийни структури на БСП в София. Работим активно и вярваме, че заедно ще постигнем по-хубав живот в България.

Какво би казал на младите в България, които се чувстват загубени в собствената си Родина?

Тук ще бъда кратък. Работете и живейте за България, за да не остане саможертвата на нашите герои напразна. Тяхната саможертва ни задължава да съхраним българското и да представим България, като една славна, достойна и справедлива държава на световната карта.