arhiv360

Пловдивски педагози: Образованието е обществено благо

Образованието е обществено благо, което трябва да гарантира достъп до качествено обучение за учениците, възможности за кариерно развитие на педагогическия състав и да съхранява добрите практики на българските образователни традиции. Около тази позиция се обединиха пловдивски педагози, които участваха в обсъждането на проектозакона за народната просвета, внесен от левицата в парламента. Тричасовата дискусия снощи се състоя по инициатива на народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов, Стоян Мирчев, Мариана Бояджиева и Манол Генов, а в експертното обсъждане се включиха и трима бивши заместник-министри – проф. Ваня Добрева, доц. Атанаска Тенева и доц. Кирчо Атанасов. В специално видео обръщение към участниците лидерът на социалистите и един от вносителите Михаил Миков очерта философията на закона и постави акцент върху обществения характер на образованието.

Педагозите в ресурсни центрове, помощни училища и общински детски комплекс настояха законодателите да защитят структурите, тъй като те са доказали своето важно място в системата на образованието. Писмени позиции за важната роля на училищата с разширено и профилирано изучаване на изкуствата бяха връчени на БСП депутатите от преподаватели в такива учебни заведения. Млади хора в залата предложиха създаването на специален фонд „Интелект”, който да подпомага финансово талантливите ученици.

Бившият заместник – министър по образованието Кирчо Атанасов допълни предложението с идеята талантите да имат възможност и за индивидуално специализирано обучение. Единно информационно образователно пространство, в което да се споделят добрите практики, и изграждане на национална система за управление на образованието, предложи заместник-ректорът на ПУ проф. Георги Тотков. Проф. Дора Левтерова от Педагогически факултет в Пловдивския университет препоръча на законотворците по-подробно разписване на кариерните позиции и необходимите за тях компетентности. Тя подчерта, че освен в Национален педагогически институт, педагозите могат да подобряват квалификацията си и в съответните факултети на висшите училища. Ректорът на Аграрния университет проф. Греков акцентира върху връзката между средните и висши училищата, съобразна и с потребностите на икономическите реалности. Дискусията засегна и професионалното образование, за което в предишния редовен мандат бяха предприети редица мерки. Идеята за мандатност на директорите не се възприема, стана ясно от изказванията в залата, но пък отношението към четиригодишните атестации е положително, когато са предвидени и съответните стимули за подобряване квалификацията на преподавателите.

Образованието е национално дело и с дискусия като тази ще можем да отстояваме вашите позиции, заяви народният представител и член на комисията по образование и наука Мариана Бояджиева. Тя благодари за активното участие на близо 150 пловдивски преподаватели, които дадоха положителна оценка за законопроекта на левицата. Нашата цел е да съхраним системата на народната просвета, допълни депутатът от БСП Валери Жаблянов, които в сравнителен анализ открои разликите между законопроеката на БСП и този, внесен от ГЕРБ. Едно общество стига до там, до където се е организирало политически, изтъкна народният представител и гарантира пред гилдията в Пловдив, че БСП ще отстоява каузата за публично финансиране само за държавни и общински училища, за качествено и достъпно образование за всички, за достойното място на българския учител.”