37795178_10212477592440397_8534183640165253120_n

Теодора Халачева: Искаме обществен консенсус за промяна на България

“Визия за България” е платформа за диалог в постигането на обществен консенсус как да променим системата.”, каза народният представител от „БСП за България” Теодора Халачева снощи във Велинград. В балнеоложкото градче се състоя първото обсъждане по инициатива на колегите й от парламентарната групата Надя Клисурска и Славчо Велков. Пред аудиторията в местна художествена галерия бяха представени основните аспекти във „Визията”. Теодора Халачева презентира частта за демографската криза, а за новата политика в областта на образованието, науката и културата говориха Веска Ненчева, Донка Симеонова и Виолета Желева.

„Бедност, ниска раждаемост, висока смъртност, нарастващо социално разслоение, миграция на млади и трудоспособни българи, очерта катастрофалните фактори на демографския пейзаж Халачева и изтъкна: За да се спрат негативните демографски тенденции, на първо място е необходимо закрилата на семейството и децата да се превърне в ценност за обществото и приоритет за държавата.” По думите й населението на България се топи с много бързи и опасни темпове. Според нея статистиката е изключително стряскаща и налага политика в спешен порядък. „6 от 10 деца се раждат извън брак. Деца продължават да раждат деца. В една трета от случаите това са майки без дори начално образование.” цитира официалните данни Халачева, преди да очертае възможните, според БСП, мерки. Част от тях са свързани с стимулиране на отговорното родителство и подкрепа за работещите родители. „Ние смятаме, че е настъпило време за въвеждане на семейното подоходно облагане т.е. работещите родители да получават данъчни облекчения за всяко едно дете”, обясни пловдивската депутатка и посочи другите предложения в тази посока – диференцирани ставки на ДДС за детски храни и стоки, учебници и учебни помагала, безплатни детски ясли и градини. Наред с това БСП предлага целенасочена подкрепа за родители – студенти като например, изграждане на центрове за гледане на малки деца към университетите, допълнителни стипендии за родители- студенти.

„С безплатните учебници, с покриването на транспортните разходи за всички ученици от средното образование смятаме, че ще подпомогнем семействата и ще стимулираме образователната интеграция”, изтъкна Халачева. Тя отговори и на редица въпроси, поставени от аудиторията, в областта на миграцията, родовата памет и риска от загубата на национална идентичност. „Нямаме право да забравяме историята, традициите и културната си принадлежност. Затова ние настояваме за образователни програми и учебници, които да отразяват обективно миналото ни с неговите постижения и личности, отдали живота си за България.”, заяви Теодора Халачева и предложи с едноминутно мълчание да бъде почетена паметта на Вапцаров. „Днес се навършват 76 години от разстрела на поета антифашист, но неговите идеал, вяра и мечти са живи в нас, наследниците и носителите на стремежа за справедливост и солидарност”, завърши Теодора Халачева.