Млади социалисти от Перник отбелязаха Международния ден на младежта със “Селфи с кауза”

“Селфи с кауза”, нарекоха младите социалисти от Перник инициативата, която организираха по случай Международния ден на младежта – 12 август. Целта на каузата е запознаване на младите хора в Перник с добрите практики в Европа по отношение на културата и представянето на т. нар. ваучери за култура в частност. Фотоконкурсът, който включва снимка и/или селфи с историческа забележителност е основата на творческата идея на младите социалисти от Перник, а наградата – ваучер за култура в трите основни категории: книги, театър и кино.

Ваучерите за култура са част от Европейския младежки план, разработен и предложен в дневния ред на ЕС от Партията на европейските социалисти. Ваучерите за култура, известни още като културни чекове, представляват средства, които държавата отпуска на всеки млад човек, завършил средно образование с цел безплатен и равен достъп до култура. Културните чекове в Европа се предоставят за кино, театър и/или книги.

Авторите на осем снимки с исторически забележителности от Перник и областта, сред които храм “Св. Петка” в кв. “Калкас”, месността Пчелин камък край язовир Лобош, Музея на бусинската керамика, Гигинския манастир, най-старата действаща черква в Перник – “Св. Георги” и крепостта Кракра, бяха отличени с културни чекове – три за книги и пет за театър или кино. „За съжаление в Перник нямаме кино, но се надяваме, че това ще се промени“, споделиха младите социалисти от Перник.

„Изключителни благодарности поднасяме на Детско-юношески театър “Мускетарите”, които бяха част от днешното отбелязване на Международния ден на младежта. Тези млади хора са не просто ученици в театъра, те са носители и пазители на духа на театралното изкуство!”, добавиха от Младежко обединение в БСП.