pernikpmb

Младежи от Перник възстановиха буквите на паметна плоча като част от националната кауза „Паметните места на България”

С традиции в почитта към исторически монументи, Младежко обединение в БСП – Перник за втори път се включи в националната инициатива „Паметните места на България”. Младите социалисти почистиха и възстановиха буквите на паметна плоча на загиналите в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни, която се намира в с. Витановци.

Паметната плоча е общинска собственост. Намира се на сградата на кметството. Изработена е от мрамор. Състоянието й е добро, но буквите на имената на героите не бяха четливи преди намесата на младежите от БСП.

В мероприятието имаше и доста забавен момент – младежите се пазеха един друг с чадъри от силното слънце.

“Каним всеки, който желае да се присъедини към нашата инициатива и да помогне с каквото може. Обичта към родината и съхраняването на историческата памет са ценности от особено значение.”, споделиха младежите.

“Паметните места на България” е национална кампания, чиято цел е съхраняване на историческата памет за младите и идните поколения. Основната идея на инициативата е почистване, облагородяване, възстановяване и реставриране на паметници и паметни плочи, увековечили хората, дали живота си за свободата и националното обединение на България.